Πως αντιμετωπίζεται η αναβλητικότητα;

later

Η αναβλητικότητα δεν είναι παρά μια μορφή φόβου

Αναβάλλουμε να κάνουμε κάτι επειδή ουσιαστικά, φοβόμαστε ότι αν το κάνουμε θα ταλαιπωρηθούμε, θα αποτύχουμε ή θα εκτεθούμε σε κάποιο κίνδυνο. Ποτέ δεν αναβάλλουμε να κάνουμε κάτι που πιστεύουμε ότι θα μας ωφελήσει άμεσα. Έχεις ποτέ δει κανένα να αναβάλει να πάει με τα πόδια από την Αθήνα στη Χαλκίδα για παράδειγμα, προκειμένου να πάρει μια τσάντα με 1,000,000 ευρώ

Μπορεί να επιδεινώσει μια ασθένεια που αν είχε διαγνωστεί έγκαιρα ο ασθενής θα είχε σωθεί. Μπορεί να καθυστερήσει τη λύτρωση από μια σχέση τοξική και να δώσει χώρο στην αγωνία να στοιχειώσει τη ζωή του ανθρώπου που αναβάλει. Μπορεί να χαθούν ευκαιρίες για τις οποίες αργότερα θα μετανιώσουμε.

Γιατί όπως λένε και οι στίχοι του πανέμορφου τραγουδιού Just the two of us που το ερμηνεύει ο υπέροχος Bill Withers: Τα καλά πράγματα έρχονται σε όσους περιμένουν και όχι σε όσους περιμένουν πολύ! Δεν αξίζει τον κόπο στο πέρασμα μας από αυτή τη ζωή να μην αντηχήσει και το δικό μας τραγούδι.

Γι’ αυτό, ας μη χάνεις πολύτιμο χρόνο αναβάλλοντας, γιατί όταν αλλάξεις γνώμη μπορεί είτε να είναι αργά ή εσύ να μην μπορείς να ολοκληρώσεις αυτό που αν δεν το είχες αναβάλει θα σε είχε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των στόχων και των ονείρων σου.

  • Τι είναι αυτό για το οποίο αναβάλω να κάνω κάτι; (Απάντησε με ακρίβεια και σαφήνεια)
  • Μήπως φοβάμαι κάτι; Ποιο μπορεί να είναι αυτό;
  • Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνω το πρώτο βήμα; (Σκέψου, και γράψε ποιες εναλλακτικές υπάρχουν διαθέσιμες)
  • Κάνοντας την παραπάνω άσκηση, θα εμπνευστείς και θα παρακινηθείς για να κάνεις το πρώτο βήμα και να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Άκη Αγγελάκη www.akis-angelakis.com