Θα δώσουν μια άλλη νότα στον πρωινό καφέ σου
Ο καφές όταν πίνετε σκέτος μπορεί να μας πειράξει στο στομάχι. Καλό θα ήταν λοιπόν να φροντίζεις, έστω το πρωί να τον συνοδεύεις με κάτι. Ποιό είναι όμως το καλύτερο συνοδευτικό; Η απάντηση δεν είναι άλλη από τα μαλακά μουστοκούλουρα. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα φτιάξεις τον καφέ σου δοκίμασε να τον συνοδεύσεις με ένα μουστοκούλορο. Θα γίνει η αγαπημένη σου συνήθεια! Πάμε να δούμε πως μπορείς να τα φτιάξεις μόνος σου εύκολα και γρήγορα.
Υλικά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. μούστο
- 200 γρ. ηλιέλαιο (ή ελαφρύ ελαιόλαδο)
- 400 γρ. νερό
- 15 γρ. σόδα (σκόνη)
- 15 γρ. αμμωνία*
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
- ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη)
- 1.000-1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη (ή σε ένα μεγάλο μπολ) βάζω τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το νερό και τον μούστο και χτυπάω καλά ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτω τη σόδα και την αμμωνία και ανακατεύω μέχρι να διαλυθούν καλά. Ρίχνω την κανέλα και το γαρύφαλλο και αρχίζω να προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μαλακή, ελαστική με λαδωμένη υφή. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Το κόβω σε κομμάτια με βάρος περίπου 50 γρ. και τα πλάθω σε χονδρά στρογγυλά κουλούρια, δηλαδή στο κλασικό σχήμα του μουστοκούλουρου.
Στρώνω ένα μεγάλο ταψί (ή μια λαμαρίνα φούρνου) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζω εκεί τα μουστοκούλουρα, αφήνοντας μεταξύ τους περίπου 2 εκ. απόσταση. Σκεπάζω το ταψί με ένα άλλο ταψί (χωρίς να ακουμπά στα κουλούρια) και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνω τα μουστοκούλουρα για 15 – 20 λεπτά και τα αφήνω να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα.
Note
*Τα μαλακά μουστοκούλουρα, όπως και τα πασχαλινά περιέχουν αμμωνία. Ένα υλικό αρκετά έντονο σε μυρωδιά. Όσο τα κουλούρια είναι ζεστά, η μυρωδιά της αμμωνία είναι αρκετά εμφανής. Μόλις κρυώσουν εξαφανίζεται. Αν έχετε πρόβλημα με την ποσότητα, μπορείτε να μειώσετε την αμμωνία σε 10 γρ., αλλά και πάλι θα μυρίζουν όσο είναι ζεστά.
Η συνταγή είναι της dinanikolaou.gr