Ποιες φράσεις δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας

Forever Woman

Υπάρχουν κάποιες φράσεις που λέμε καθημερινά στα παιδιά χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι τους κάνουν κακό

Μπορεί σε εμάς να φαίνονται φυσιολογικές και “άκακες” αλλά στην πραγματικότητα κάνουν κακό στα παιδιά μας. Καθώς μπορεί να τις εκλάβουν διαφορετικά. Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν φράσεις οι οποίες είναι ικανές να επιδράσουν αρνητικά στο παιδί και να το κάνουν να σκεφτεί ότι τα κάνει όλα λάθος. Με αποτέλεσμα, να χάσει την αυτοπεποίθηση αλλά και την αυτοεκτίμηση του.

Δείτε επίσης: Εξωσχολικές δραστηριότητες: Τα οφέλη τους για το παιδί

Ο τρόπος λοιπόν που συμπεριφερόμαστε και μιλάμε στα παιδιά μπορεί να τα σημαδέψει και να τα κάνουν να μεγαλώσουν με νοοτροπία θύματος. Παρακάτω λοιπόν θα βρεις μερικές τοξικές φράσεις που πολλοί γονείς αναφέρουν καθημερινά μη γνωρίζοντας πόσο επιβλαβείς είναι. Αν ανήκεις και εσύ σε αυτήν την κατηγορία καλό θα ήταν να τις αφαιρέσεις από το λεξιλόγιο σου άμεσα!

«Με νευριάζεις τόσο πολύ»

Η ψυχραιμία όταν γίνεσαι γονιός είναι το Α & το Ω. Ό,τι και να γίνει λοιπόν πρέπει να παραμένετε ήρεμοι και ψύχραιμοι. Αντί να φωνάζετε και να κατηγορείτε το παιδί σας για κάτι που έκανε, δοκιμάστε να πείτε με ήρεμο τρόπο ότι δεν σας άρεσε αυτό που έκανε. Έπειτα εξηγήστε του με ψυχραιμία το γιατί. Είναι σημαντικό τα παιδιά να κατανοήσουν τις πράξεις τους αλλά και το πως η συμπεριφορά τους μπορεί να επηρεάσει τους γύρω τους. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν θα τα ενθαρρύνετε να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων τόσο των άλλων, όσο και των δικών τους.

Όλα θα πάνε καλά»

Εάν το παιδί σας βιώνει μια απογοήτευση το να το πείσετε ότι όλα θα πάνε πάντα καλά δεν λειτουργεί υπέρ του καθώς δεν θα το προετοιμάσει για το μέλλον. Αντιθέτως, διδάξτε τους ότι είναι αρκετά δυνατοί για να διαχειριστούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν. Τέλος, ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει την εξάσκηση και να προσπαθήσει ξανά όταν νιώσει έτοιμο. Με αυτόν τον τρόπο το βοηθάτε να μάθει να χειρίζεται καταστάσεις που δεν πάνε καλά στο μέλλον.

«Μην το τρως αυτό, θα παχύνεις»

Χρησιμοποιώντας αυτή την έκφραση μειώνετε το παιδί και του δημιουργείτε ανασφάλειες για την εμφάνιση του. Άλλωστε ούτε σε εσάς θα άρεσε να ακούτε αυτή την φράση, πόσο μάλλον σε ένα παιδί. Μπορείτε να αποτρέψετε το παιδί να φάει κάτι παχυντικό με άλλο τρόπο. Προκαλώντας του τύψεις για το φαγητό το βάζουμε στη διαδικασία να μην τρώει. Με αποτέλεσμα στο μέλλον να είναι επιρρεπής να εμφανίσει διατροφικά προβλήματα

«Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το αγοράσουμε αυτό»

Τα παιδιά έχουν την τάση να ζητούν συνεχώς, αν λοιπόν διαλέξει κάτι που δεν έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε μην επιμείνετε ότι δεν μπορείτε να το αποκτήσετε μόνο και μόνο επειδή δεν έχετε χρήματα. Αντιθέτως, δείξτε στα παιδιά σας ότι έχετε τον έλεγχο των οικονομικών σας και προσπαθήστε να τους διδάξετε έξυπνες οικονομικές συνήθειες. Για παράδειγμα μην πείτε «Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το αγοράσουμε αυτό» αλλά «Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα εισιτήρια γιατί δεν είναι στον προϋπολογισμό μας φέτος».

Δείτε επίσης:

Διαβάστε
ακόμα