Πίσω από εσένα, κρύβονται οι αξίες που πρεσβεύεις

Forever Woman

Πόσες φορές έχεις απαντήσει σε κάποιον ότι: “Αυτό δεν μου το επιτρέπουν οι αξίες μου”;

Έχεις παρατηρήσει ότι στην ουσία οι αξίες σου καθορίζουν τον τρόπο που σκέφτεσαι, που λαμβάνεις αποφάσεις, που συναλλάσσεσαι με τους άλλους; Προτού επιχειρήσεις να αναδείξεις τον εαυτό σου, να κάνεις το λεγόμενο branding, που είναι πλέον και πολύ μόδα, πολύ ουσιαστικό και χρήσιμο θα είναι να ανιχνεύσεις τις ατομικές σου αξίες. Τις αξίες δεν τις επιλέγεις γιατί αυτές θεωρείς ιδανικά ότι σου ταιριάζουν ή θα ήταν καλό να τις έχεις. Υπάρχουν ήδη μέσα σου και ένα πρώτο βήμα είναι να τις παρατηρήσεις και να τις ξεκαθαρίσεις.

Καθόρισε τις αξίες σου με 3 απλά βήματα:

  • Παρατήρησε – Διερεύνησε
  • Ιεράρχησε
  • Δράσε σύμφωνα με αυτές

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου για μια βαθιά ενδοσκόπηση

Δώσε χώρο στον εαυτό σου και προετοίμασε τον για να λειτουργήσει χωρίς περισπασμούς. Εάν δε σου βγουν αυθόρμητα, μπορείς να κάνεις μια μικρή διερεύνηση. Π.χ. να εμπνευστείς από αυτούς που θαυμάζεις. Προσδιόρισε τα χαρακτηριστικά και τις αξίες που θαυμάζεις σε αυτούς και αναλογίσου, τι σημαίνουν αυτά για σένα. Και αν πάλι δε μπορείς να τα βρεις, αναλογίσου το αντίθετο, π.χ. ποια είναι τα πράγματα που μισείς και ποια είναι τα άτομα που απεχθάνεσαι.

Χρησιμοποίησε μια λίστα με τις πανανθρώπινες αξίες

Ρίξε μια ματιά. Σημείωσε ποιες αξίες σου φαίνονται σημαντικές π.χ. φιλανθρωπία, δικαιοσύνη, δημιουργικότητα, σεβασμός, επιτυχία, ευτυχία κ.ά. Ανίχνευσε λίγο τον τρόπο που αντιδράς και επιλέγεις σημαντικά πράγματα, π.χ. το επάγγελμά σου, τον σύντροφό σου, και ξεκίνα να σημειώνεις τις κορυφαίες αξίες σου δίνοντας τη δέουσα βαρύτητα ανά προτεραιότητα.

Πριν ξεκινήσεις να σκέφτεσαι αυτόματα, αναλογίσου

Αναλογίσου αν η οποιαδήποτε απόφαση ή επιλογή, συνάδει με τις σημαντικές σου αξίες και σε οδηγεί σε γαλήνη και ικανοποίηση ότι τηρείς όσα θα ήθελες να πρεσβεύεις ως άνθρωπος.

Στέλλα Ζουλινάκη, Life Coach/Mentor
Μέλος του EMCC (European Mentoring & Coaching Council Global)