Ορεκτικό με πλούσια γεύση!
Οι πιπεριές ντολμάδες είναι ένα νόστιμο ορεκτικό με πλούσια γέμιση, το οποίο οι Πολίτισσες σέρβιραν κρύο και είχαν πάντα διαθέσιμο στο ψυγείο για ξαφνικούς μουσαφιραίους ή ακόμη για κυριακάτικα τραπεζώματα.
Υλικά
Μερίδες: 5
- 10 στρογγυλές πράσινες πιπεριές, ανοιχτόχρωμες, σχετικά μικρού μεγέθους
- 3-4 μεγάλες φρέσκες πιπεριές Φλωρίνης, για το στόλισμα
- 4 ξερά κρεμμύδια, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
- 100 γρ. κουκουνάρια
- 100 γρ. μαύρες σταφίδες
- 250 γρ. ρύζι γλασέ
- 2 ντομάτες (η μία πολτοποιημένη, η δεύτερη ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη)
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
- 200 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το ράντισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις πιπεριές ντολμάδες στην κατσαρόλα, πρώτα κόβουμε και πετάμε τα «καπάκια» από τις πιπεριές, εκεί που βρίσκεται το κοτσάνι.
- Καθαρίζουμε το εσωτερικό από τις πιπεριές από μεμβράνες και σπόρια.
- Σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τον πολτό των κρεμμυδιών και 1-2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι ο πολτός να ξανθύνει και να σωθούν τα περισσότερα υγρά του.
- Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και τις σταφίδες και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι τα κουκουνάρια να πάρουν απαλό χρώμα.
- Προσθέτουμε 150 ml από το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ρύζι και την πολτοποιημένη ντομάτα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε την κανέλα, το κύμινο, το μπαχάρι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι το μείγμα να πάρει βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την κινούμε κυκλικά για να απλωθεί παντού.
- Τακτοποιούμε τις πιπεριές όρθιες, με το άνοιγμα προς τα πάνω δηλαδή, κολλητά τη μία στην άλλη.
- Με ένα κουτάλι τις γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης, αφήνοντας κενό 1 εκ. από το άνοιγμα, για να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει.
- Ραντίζουμε με μερικές σταγόνες λάδι κάθε πιπεριά και μοιράζουμε στην καθεμία την ψιλοκομμένη ντομάτα, ώστε να καλύψουμε τη γέμιση.
- Καθαρίζουμε τις πιπεριές Φλωρίνης από τα σπόρια και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια με τα οποία «σφραγίζουμε» το άνοιγμα κάθε πράσινης πιπεριάς.
- Ρίχνουμε προσεκτικά στην κατσαρόλα χλιαρό νερό, τόσο ώστε η στάθμη του τα φτάσει τα δύο τρίτα του σκεύους.
- Αλατίζουμε και τοποθετούμε σε σχετικά δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνει το ρύζι, να μαλακώσουν οι πιπεριές και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τις πιπεριές να κρυώσουν εντελώς μέσα στο σκεύος τους. Τις σερβίρουμε κρύες.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr








