PILATES : Γυμναστική ή φυσικοθεραπεία; (+video)

Forever Woman

Τι είναι άραγε οι PILATES; Πάμε να μάθουμε τα πάντα γύρω από αυτό!

Τι είναι άραγε οι PILATES; Γυμναστική ή φυσικοθεραπεία; Ουσιαστικά, είναι κάτι ανάμεσα στα δύο. Το κατώφλι τους, είναι ουσιαστικά η κινησιοθεραπεία. Η φάση της αποκατάστασης μυοσκελετικού/νευρολογικού τραυματισμού αφού ολοκληρωθεί η φυσικοθεραπεία. Να σημειωθεί ότι μία χειρουργική επέμβαση νοείται ως τεχνητός τραυματισμός- γίνονται τομές, επέμβαση σε ιστούς του σώματος, ράμματα…όλα αυτά χρειάζεται να επανέλθουν λειτουργικά. Γι’ αυτό μετά κάθε επέμβαση ακολουθούν συνεδρίες φυσικοθεραπείας. Δεν διαρκούν όμως για πάντα. Σε κάποια χρόνια νοσήματα , ναι, οι φυσικοθεραπεία είναι πάγια, όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις. Με την ολοκλήρωση της φυσικοθεραπείας λοιπόν συνήθως οι ίδιοι οι γιατροί ή οι φυσικοθεραπευτές συστήνουν το pilates.

Γιατί οι γιατροί συστήνουν το pilates.

Γιατί με αυτό συνεχίζεται η εξάσκηση του σώματος πάνω στα μοντέλα που εφάρμοσε η φυσικοθεραπεία, δυναμώνουν οι τραυματισμένοι ιστοί και το σημαντικότερο δυναμώνουν σε συνεργασία με το υπόλοιπο σώμα. Αυτή είναι η σημαντικότερη συμβολή της κινησιοθεραπείας- η αποκατάσταση της λειτουργικότητας. Το σώμα αντιμετωπίζεται στην ολότητά του κινητικά. Όλα τα στοιχεία του συνεργάζονται ακόμα και για την πιο απλή και βασική κίνηση, το ένα επηρεάζει το άλλο. Απαιτείται λοιπόν άσκηση ενδυνάμωσης και εξάσκησης της νευρομυϊκής συναρμογής. Να μπορέσει να ενταχθεί πάλι στο σύνολο του σώματος λειτουργικά το τραυματισμένο μέλος. Αυτός είναι ο ρόλος του pilates στην αποκατάσταση του σώματος.

To pilates όμως δρα και προληπτικά. Εφαρμόζοντας τις αρχές της φυσικοθεραπείας διδάσκει στο σώμα τα σωστά κινηματικά μοντέλα. Πώς να βαδίζουμε σωστά, πώς να στεκόμαστε σωστά, ακόμα και πώς να αναπνέουμε σωστά. Σε αυτή τη λειτουργία είναι μάθημα ορθοσωμίας. Το σώμα έχει το δικό του τρόπο να μαθαίνει. Δεν είναι σαν τη νόηση που αν συγκεντρωθούμε θα το «βάλουμε μέσα στο μυαλό μας». Δεν είναι σαν κάτι που πρέπει να μάθουμε απέξω πχ. Πόσο θα μας πάρει να απομνημονεύσουμε μία παράγραφο; 1ώρα;2 ώρες;. Θα κάτσουμε ήσυχα και θα τα καταφέρουμε. Το σώμα όμως μαθαίνει βιώνοντας. Χρειάζεται αρκετές επαναλήψεις μέχρι να αποτυπωθεί στην κίνηση του σώματός μας, στη δύναμή του και στη μορφολογία του ακόμα αυτό που «βάζουμε στο νου» . Πολλές
φορές αντιμετωπίζουμε να δίνει ο εγκέφαλος την εντολή (αυτό που φανταστήκαμε και οραματιστήκαμε) και το σώμα να μην ανταποκρίνεται .

Χρειάζεται χρόνος να επιτευχθεί η σύνδεση νου και σώματος, επαναλήψεις με τα σωστά ερεθίσματα. Αν οι ασκήσεις δεν είναι τυχαία επιλεγμένες και δεν εκτελούνται πρόχειρα, όπως μας βγουν δηλαδή, αλλά είναι στοχευμένες σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και εκτελεσμένες με λεπτομέρεια και επιμονή, τότε τα αποτελέσματα στο σώμα εμφανίζονται συντομότερα, από μία εξάσκηση που εκτελείται χωρίς στόχο και λεπτομέρεια και χωρίς να εντάσσει όλο το σώμα στη διαδικασία. Αποτελέσματα θεαματικά κυρίως στη λειτουργικότητα του σώματος αλλά και στη μορφή του. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν προλαμβάνουμε τη φθορά του σώματος που φέρνει η καθημερινότητα και το πέρασμα του χρόνου.

Το pilates λειτουργεί και ως συντήρηση.

Σε μυοσκελετικές καταστάσεις όπως η πιο συνήθης σκολίωση, η κύφωση, η λόρδωση ή η σπανιότερη αγκυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα η μη εξέλιξη της κατάστασης συνιστά θεραπεία. Αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να διορθώσουμε ό,τι έχει προκαλέσει στο σώμα, τουλάχιστον μην το αφήσουμε να εξελιχθεί περισσότερο. Οι κηδεμόνες και οι νάρθηκες δεν αρκούν, απαιτείται τακτική άσκηση. Σε νευρολογικές νόσους πχ όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας δρα ευεργετικά το pilates λόγω της διδακτικής του μορφής, ότι εκπαιδεύει τα αντανακλαστικά και προάγει τη νευρομυϊκή συναρμογή, κρατά το νευρικό ιστό σε εγρήγορση!

Το Pilates λοιπόν είναι κινησιοθεραπεία, άσκηση βασισμένη στις αρχές της φυσικοθεραπείας την οποία μπορεί να συνεχίσει στα πλαίσια αποκατάστασης ή να λειτουργεί ως μέσο πρόληψης τραυματισμών είτε από τις δραστηριότητές μας είτε από την πάροδο της ηλικίας. Γυμναστικά είναι προπόνηση αντοχής και δύναμης για την καθημερινή ζωή μας.

Image by yanalya on Freepik

Διαβάστε
ακόμα