Νικαράγουα: σουβλάκι όπως παλιά
Σουβλάκι σαν τα παλιά, μικρούλι -τόσο που χωράει στη χούφτα- και με υλικά προσεκτικά διαλεγμένα φτιάχνει το Νικαράγουα, σχετικά καινούργια άφιξη στον Πειραιά. Στις αφράτες πίτες που προμηθεύονται από τη βιοτεχνία Σταμάτη στο Περιστέρι βάζουν είτε ωραίο χοιρινό καλαμάκι είτε ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, ντομάτα, μαϊντανοκρέμμυδο και σπιτική σάλτσα ντομάτας με ρίγανη. Όσοι θέλουν σώνει και ντε πατάτες μπορούν να τις απολαύσουν σε μερίδα στο πλάι. Επιλέγουν να μην τις βάζουν στο τυλιχτό για να μην σκεπάζουν τις γεύσεις. Για συνοδεία, ελληνικές μπίρες από τη Sourmena Brews.
Τι πίτα τραβάς: καλαμάκι όπως στη Μάνη
Εδώ… το κρατάνε μανιάτικο. Έχουν την περίφημη μανιάτικη τριπλέτα, τουτέστιν τραβηχτή πίτα, πασπαλισμένη με χοντρό αλάτι και ρίγανη, πάνω στην οποία τοποθετούνται καλαμάκι χοιρινό, με καλό, ζουμερό κρέας, χωρίς λίπη, και τρίγωνα κομματάκια κεφαλοτύρι. Μπορείς να αντί για το καλαμάκι να πάρεις μανιάτικο λουκάνικο ή με σύγλινο, που συνήθως το ζεσταίνουν λίγο πριν το σερβίρουν – εγώ κάποιες φορές έχω λοξοδρομήσει και προς το καλαμάκι κοτόπουλο, είναι και αυτό ωραίο. Η χειροποίητη μακρόστενη πίτα που βγαίνει αφράτη, με τραγανή κρούστα από το τηγάνι (τις ζυμώνουν καθημερινά και τις τηγανίζουν την ώρα που θα τις παραγγείλεις) είναι σε κάθε περίπτωση πολύ χορταστική. Για όποιον θέλει κάτι γλυκό για μετά υπάρχουν και τραβηχτές πίτες επιδόρπιες, όπως και τραβηχτοί λουκουμάδες, διαφορετικοί από τους κλασικούς, σαν πυκνές, τραγανές τηγανίτες, είτε με μέλι και κανέλα είτε με πραλίνα φουντουκιού.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/