Με σιρόπι αγαύης!
Vegan πασχαλινά κουλουράκια που μοσχομυρίζουν μαχλέπι, μαστίχα και πορτοκάλι και αντί για λευκή επεξεργασμένη ζάχαρη, γλυκαίνουν με σιρόπι αγαύης.
Υλικά
Κομμάτια: 30
- 500 γρ. (4 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 κρυσταλλάκια μαστίχα Χίου, κοπανισμένα καλά στο γουδί με ελάχιστη ζάχαρη άχνη, μέχρι να γίνουν σκόνη
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
- 100 ml (1/2 κούπα) ελαιόλαδο
- 100 ml (1/2 κούπα) ηλιέλαιο
- 30 ml (2 κουτ. σούπας) κονιάκ
- 200 ml (1 κούπα) σιρόπι αγαύης
- 50 γρ. (1/4 κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Για την επάλειψη (αν θέλουμε)
- 2 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης
- 4 κουτ. σούπας ρόφημα αμυγδάλου
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα πασχαλινά κουλουράκια vegan και χωρίς ζάχαρη, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα δύο έλαια, το κονιάκ, το σιρόπι αγαύης και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
- Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια ή με μίξερ χειρός μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και ομοιογενή ζύμη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Κόβουμε κομματάκια ζύμης βάρους περίπου 25-30 γρ. το καθένα και τα πλάθουμε σε κουλουράκια, στο σχήμα που μας αρέσει (στρογγυλά, σπιράλ, πλεξούδες κ.λπ.).
- Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Αν θέλουμε, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τα υλικά της επάλειψης, δηλαδή το σιρόπι αγαύης με το ρόφημα αμυγδάλου, και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια ώστε να γυαλίσουν με το ψήσιμο.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε τα vegan πασχαλινά κουλουράκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όσο είναι ζεστά, είναι μαλακά, αλλά καθώς κρυώνουν, θα σφίξουν.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr