Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Παραδοσιακό παστίτσιο της Αργυρώς

Συνταγή κλασική και αγαπημένη, με όλα τα μυστικά της

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το παραδοσιακό παστίτσιο της μαμάς θα είναι πάντα από τα αγαπημένα φαγητά όλων μας!

Δείτε επίσης: Κέικ με χουρμάδες χωρίς ζάχαρη

Υλικά:

Για τα μακαρόνια

  • 1 συσκ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
  • 1/2 φλ. κεφαλοτύρι

Για τη σάλτσα κιμά

  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (μία φορά περασμένο στη μηχανή αλέσεως)
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοοκομμένο
  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 lt γάλα
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 2 γαρύφαλλα
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Λευκό πιπέρι

Eκτέλεση:

Για τον κιμά

Αρχικά σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια και αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα. Αυτό διαρκεί περίπου 8 λεπτά. Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε επιπλέον για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.

Στη συνέχεια σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε για 1 με 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε λοιπόν την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5 λεπτά τον κιμά και την αφαιρούμε. Στη συνέχεια σκεπάζουμε τον κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.

Για τη μπεσαμέλ

Αρχικά καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν. Στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.

Έπειτα αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με το σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι και έπειτα προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Στο μεταξύ, έχουμε βράσει και σουρώσει τα μακαρόνια.

Τα ρίχνουμε σε λαδωμένο βαθύ ταψί και πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με λίγο κεφαλοτύρι. Έπειτα αδειάζουμε τον κιμά στα μακαρόνια και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Κουνάμε ελαφρά το ταψί ώστε να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου. Τέλος πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για 45 με 50 λεπτά.

Μυστικά επιτυχίας

  • Πάντα βράζουμε τα ζυμαρικά 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στην συσκευασία τους.
  • Ποτέ δεν ξεπλένουμε τα βρασμένα μακαρόνια κάτω από τρεχούμενο νερό. Πρέπει όμως να τα στραγγίσουμε πολύ καλά, γιατί κρατάνε νερό μέσα στην τρύπα και θα μας το βγάλουν μετά μέσα στο ταψί.
  • Αφού στραγγίσουμε καλά τα μακαρόνια, ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά για να λιώσει με τη ζέστη των μακαρονιών.
  • Το κεφαλοτύρι στην επιφάνεια του παστίτσιου θα δώσει την επιθυμητή ρόδινη και τυρένια κρούστα και θα το κάνει φανταστικό.
  • Στο ζεστό παστίτσιο παραδοσιακό δεν αντιστέκεται ποτέ κανείς. Γι’ αυτό, λοιπόν να το σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό. Όλα τα φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη ωμά ή ψημένα, όμως, τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα φρεσκοψημένο και υπέροχο παστίτσιο.

Πηγή: argiro.gr

Δείτε επίσης:

Lemon Pie από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη
Συνταγή για μαρμελάδα δαμάσκηνο

Διαβάστε επίσης