Η πανακότα είναι το πιο δροσερό, γαλατένιο και ανοιξιάτικο επιδόρπιο.
Έχει ελάχιστο κόπο και σερβίρεται με διάφορους τρόπους. Εδώ, με φρέσκες φράουλες.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 400 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 320 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 90 γρ. ζάχαρη
- τα σποράκια από 1 λοβό φυσικής βανίλιας (ή 2 κάψουλες βανιλίνη)
- 20 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
Για τις φράουλες
- 300 γρ. ώριμες φράουλες, κομμένες στη μέση
- 50 γρ. ζάχαρη
- 10 ml χυμός πορτοκαλιού
Διαδικασία
Φράουλες
- Για την πανακότα με βανίλια θα ξεκινήσουμε ετοιμάζοντας τις φράουλες: Βάζουμε σε ένα μπολ τις φράουλες με τη ζάχαρη και τον χυμό, ανακατεύουμε, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τις χρειαστούμε. (Οι φράουλες θα γλυκάνουν και από τα υγρά που θα βγάλουν μαζί με τη ζάχαρη και το πορτοκάλι θα προκύψει μια πεντανόστιμη σος.)
Πανακότα
- Μουλιάζουμε σε λίγο κρύο νερό τη ζελατίνη.
- Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά την κρέμα γάλακτος με το γάλα και τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μία βράση το μείγμα.
- Προσθέτουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα διαλύουμε στο μείγμα της κατσαρόλας.
- Μοιράζουμε την κρέμα σε 6 ατομικά φορμάκια, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξουν (τουλάχιστον 5 ώρες).
- Ξεφορμάρουμε τυλίγοντας τα φορμάκια με ένα πανί βουτηγμένο σε ζεστό νερό και τα αναποδογυρίζουμε απαλά σε πιατάκια σερβιρίσματος.
- Ρίχνουμε από 1-2 κουτ. σούπας από τις φράουλες με τη σος και σερβίρουμε την πανακότα με βανίλια και φρέσκες φράουλες.
Πηγή: https://www.gastronomos.gr