Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ζάχαρη

Forever Woman

Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις και μερικές επιλογές για υγιεινή διατροφή.

Τα αμυγδαλωτά, τα cupcakes , τα μπισκότα και το αγαπημένο σας κέικ σοκολάτας μπορούν να φτιάξουν κάθε βαρετή μέρα. Έχουμε αυτά τα λαχταριστά καλούδια χωρίς δεύτερη σκέψη, παρόλο που στερούνται θρεπτικών συστατικών. Εκτός από γεγονότα σχετικά με το ότι η ζάχαρη έχει θερμίδες, σας δίνει κοιλότητες και αυξάνει τη μέση σας, πόσο συνειδητοποιείτε τι πραγματικά κάνει στο σώμα σας; Έχουμε παραθέσει 5 συχνές ερωτήσεις σχετικά με αυτό – η ζάχαρη είναι ένας νόστιμος αλλά σιωπηλός δολοφόνος.

Τι είναι η ζάχαρη;

Απλά έχετε κατά νου ότι ό,τι τελειώνει με «όζα» είναι ζάχαρη. Υπάρχουν διάφορα είδη σακχάρων όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη που απαντώνται φυσικά στα φυτά, τα φρούτα και το σώμα μας, η σακχαρόζη από την άλλη βρίσκεται στο στέλεχος του ζαχαροκάλαμου και στις ρίζες των ζαχαρότευτλων. Η λευκή ζάχαρη που καταναλώνουμε είναι επεξεργασμένη σακχαρόζη.

Μπορώ να είμαι εθισμένος στη ζάχαρη;

Ναι, έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση ζάχαρης απελευθερώνει μια τεράστια ποσότητα ντοπαμίνης στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, μια αντίδραση παρόμοια με άλλα φάρμακα. Έτσι, εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε τα χέρια σας μακριά από ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε τον εθισμό σας στη ζάχαρη.

Γιατί η ζάχαρη οδηγεί σε αύξηση βάρους;

Αρχικά, η ζάχαρη είναι απλό λίπος χωρίς θρεπτική αξία και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αντίσταση στη λεπτίνη. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που λέει στο σώμα σας πότε είναι γεμάτο. Όταν γίνετε ανθεκτικοί στη λεπτίνη, το σώμα σας σταματά να λαμβάνει αυτά τα σήματα και αρχίζετε να τρώτε ξανά χωρίς να συνειδητοποιείτε ότι είστε χορτάτοι, γεγονός που οδηγεί σε υπερβολική αύξηση βάρους ή παχυσαρκία.

Πώς επηρεάζει η ζάχαρη την υγεία σας;

Ένα μόριο από τη ζάχαρη που ονομάζεται 6-φωσφορική γλυκόζη (G6P) συμβάλλει στην αλλαγή της μυϊκής πρωτεΐνης της καρδιάς που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Από την άλλη πλευρά, το συκώτι μας μετατρέπει μια μικρή ποσότητα ζάχαρης σε γλυκογόνο που απαιτείται από το σώμα μας, αλλά η επιπλέον ποσότητα ζάχαρης αποθηκεύεται ως λίπος. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη ινσουλίνη στο σώμα μας, η οποία είναι αιτία για διαβήτη, παχυσαρκία και μεταβολικά σύνδρομα.

Τι είναι τα υγιή υποκατάστατα ζάχαρης;

Στέβια: Πρόκειται για φύλλα του φυτού stevia rebaudiana. Είναι φυσικά, δεν έχουν υδατάνθρακες ή θερμίδες και διατίθενται ως αποξηραμένα φύλλα, επεξεργασμένη σκόνη ή σε υγρή μορφή. Χαμηλό γλυκαιμικό, έχει επίσης διάφορα οφέλη για την υγεία.

Φρούτο Μοναχός: Χρησιμοποιείται ευρέως στην Κίνα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Είναι πλούσιο αντιοξειδωτικό και είναι χαμηλό γλυκαιμικό χωρίς θερμίδες.

Το ακατέργαστο και βιολογικό μέλι χωρίς καμία επεξεργασία μπορεί να είναι το καθημερινό σας υποκατάστατο γλυκαντικό. Είναι επίσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Οι συγκομμένοι χυμοί από σφενδάμι όταν βράζονται και φιλτράρονται καταλήγουν σε σιρόπι σφενδάμου. Περιέχει αντιοξειδωτικά, είναι πλούσιο σε σακχαρόζη αλλά έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.

Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με φρούτα και ξηρούς καρπούς για ένα φυσικά ζαχαρούχο πιάτο.

Μείνετε υγιείς…μείνετε χωρίς ζάχαρη.

Image by jcomp on Freepik