Τα μυστικά του πιο αγαπημένου γλυκού των Χριστουγέννων
Όλα τα γιατί και τα μυστικά του κουραμπιέ σας τα έχω από κάτω. Όμως, αν ακολουθήσετε πιστά την συνταγή μου και τις οδηγίες μου χωρίς να αλλάξετε κάτι, τότε ως δια μαγείας όλα τα γιατί που με ρωτάτε θα λυθούν και δεν θα έχετε καμία απορία. Αφράτοι που λιώνουν στο στόμα και με τη βουτυράτη γεύση τους να σε στέλνει στον ουρανό.
Προσέξτε λοιπόν όλα τα παρακάτω:
- Τα αμύγδαλα πρέπει να είναι κρύα και χοντροκομμένα, αλλιώς θα αλλάξει η σύσταση της ζύμης αν τα βάλετε στο μπλέντερ και γίνουν σκόνη θα σφίξει η ζύμη του κουραμπιέ.
- Μην παραλείψετε το μοσχοκάρυδο! Είναι το μυστικό μου για τους ωραιότερους κουραμπιέδες βουτύρου. Τρίβω μέσα στη ζύμη του κουραμπιέ 1/4 από τον συνολικό καρπό του μοσχοκάρυδου. Μην βάλετε σκόνη μοσχοκάρυδο. Τρίψτε τον καρπό και το αποτέλεσμα θα σας τρελάνει από την ώρα που θα ψήνονται!
- Ο κουραμπιές πρέπει να έχει ζύμη απαλή μαλακή βουτυράτη και εύπλαστη.
Καλύτερα πλάστε τους στο χέρι, γιατί με το αμύγδαλο θα σας δυσκολέψει το κουπ-πατ. - Ο καλός ο κουραμπιές πρέπει να σκάσει στο ψήσιμο, αυτή είναι η επιτυχία του.
- Μην αχνίζετε καυτό τον κουραμπιέ γιατί θα βγάλει υγρασία και θα κιτρινίσει η άχνη!
Γιατί άπλωσαν οι κουραμπιέδες;
Γιατί έχετε βάλει παραπάνω ζάχαρη στη συνταγή από όσο πρέπει ή ο φούρνος σας δεν είναι στην σωστή θερμοκρασία.
Για ποιο λόγο τρίβεται ο κουραμπιές;
Γιατί έχετε βάλει παραπάνω αλεύρι ή έχετε ψιλοκόψει πολύ το αμύγδαλο και η ζύμη αντί να είναι απαλή και βουτυράτη είναι τελικά τραχιά και διαλύεται στο πλάσιμο.
Γιατί σκάνε οι κουραμπιέδες;
Αν θέλεις ο κουραμπιές σου να γίνει αφράτος τότε θα σκάσει ελαφρά από πάνω. Το ότι σου σκάνε, σημαίνει ότι πέτυχες την τέλεια αφράτη υφή τους και λιώνουν στο στόμα και δεν είναι τούβλα από αλεύρι που κολλάνε στον ουρανίσκο όταν τους τρως.
Γιατί ο κουραμπιές βγαίνει σκληρός;
Γιατί δεν διάβασες όσα σου γράφω για να σου γίνουν αφράτοι όπως οι δικοί μου.
Πόσο συντηρείται ο κουραμπιές;
Οι κουραμπιέδες είναι ένα γλυκό που μένει αναλλοίωτο για παρά πολλές εβδομάδες. Αρκεί να τους έχεις καλά κλεισμένους μακριά από υγρασία σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς. Ενδιάμεσα εγώ βάζω και λαδόκολλα για να μην τρίβονται μεταξύ τους. Αφήστε τους στο ντουλάπι για εβδομάδες και δεν θα πάθουν τίποτα.
Πηγή: argiro.gr
Δείτε επίσης: