Οι ευεργετικές ιδιότητες του σταφυλιού

Forever Woman

Τα σταφύλια είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα φρούτα σε όλο τον κόσμο

Τα σταφύλια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και ισχυρές φυτικές ενώσεις, οι οποίες ωφελούν την υγεία μας. Παρόλο που περιέχουν σάκχαρο, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, μειώνουν τη φλεγμονή και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη. Επίσης είναι πολύ εύκολο να γίνουν μέρος της διατροφή μας, είτε είναι φρέσκα, κατεψυγμένα είτε ακόμα κι ως χυμός ή κρασί.

Πάμε όμως να δούμε τις ευεργετικές ιδιότητες του σταφυλιού λίγο πιο λεπτομερώς!

Προστασία της καρδιάς

Σύμφωνα με μελέτες, οι πολυφαινόλες μπορούν να μειώσουν το επίπεδο της χοληστερόλης. Αυτό λοιπόν συνεπάγεται με τη μείωση της πιθανότητας κινδύνου της αθηροσκλήρωσης.

Προστασία πεπτικού συστήματος

Τα σταφύλια περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη διαδικασία της πέψης.

Θεραπεία από τον πονοκέφαλο

Μπορεί το κρασί να έχει την ικανότητα να προκαλέσει ενοχλητικό πονοκέφαλο, αλλά πίνοντας το πρωί λίγο φρέσκο χυμό σταφυλιού αραιωμένο με νερό θα εξαλείψει εντελώς τον πονοκέφαλο!

Οφέλη στα οστά

Τα σταφύλια περιέχουν βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ είναι υπεύθυνη για τη πήξη του αίματος και χρήσιμη για τη σωστή διατήρηση της υγείας των οστών. Επίσης επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι εάν λαμβάνεται καθημερινά 0,11 mg βιταμίνης Κ ο κίνδυνος καταγμάτων του ισχίου μειώνεται κατά 30%.

Πρόληψη κατά της δυσκοιλιότητας

Το σταφύλι λόγω της παρουσίας του οργανικού οξέος και της κυτταρίνης μπορεί να θεωρηθεί και καθαρτικό. Επίσης είναι πλούσιο σε διαιτητικές ίνες οι οποίες προσφέρουν ισχυρό καθαρισμό στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Η ρεσβερατρόλη που υπάρχει στα σταφύλια, μειώνει το μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων. Επίσης οι προανθοκυανίδες που εμπεριέχονται βοηθούν στη πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, του δέρματος και του παχέος εντέρου.

Αντιγήρανση

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα σταφύλια ενεργούν ως ασπίδα κατά της γήρανσης του δέρματος ενώ ταυτόχρονα διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου.