Δες γιατί!
Τι δείχνουν οι έρευνες. Οι επιστήμονες, που παρακολούθησαν περισσότερους από 350.000 ανθρώπους, ανακάλυψαν ότι όσοι πίνουν γάλα φυτικής προέλευσης ήταν πιο πιθανό να παρουσιάζουν από κατάθλιψη από εκείνους που έπιναν ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα, όπως αναφέρουν στην dailymail.com.
Εναλλακτική λύση
Κινέζοι ερευνητές είπαν ότι το ημιαποβουτυρωμένο περιέχει περισσότερα καλά λιπαρά από το αποβουτυρωμένο γάλα, αλλά λιγότερα κακά λιπαρά από το πλήρες.
Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι τα “καλά λιπαρά” μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή σεροτονίνης – μιας ορμόνης που μπορεί να αλλάξει τη διάθεση.
Η έρευνα επίσης καταρρίπτει τον μύθο ότι οι εναλλακτικές λύσεις γάλακτος είναι πάντα η πιο υγιεινή επιλογή.
Τι έδειξαν οι έρευνες
Στη νέα μελέτη, επιστήμονες στο Southern Medical University στο Guangzhou, στη νότια Κίνα, παρακολούθησαν τη διατροφή και την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων για περισσότερο από μια δεκαετία.
Διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη και 10% λιγότερες πιθανότητες να έχουν άγχος.
Όσοι κατανάλωναν γάλατα φυτικής προέλευσης, όπως σόγια και αμύγδαλο, είχαν 14% αυξημένες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.
Γράφοντας στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, οι ερευνητές είπαν: “Το γάλα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών όπως η λακτόζη, τα λιπίδια, οι πρωτεΐνες και τα μέταλλα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας.
“Το προφίλ λιπαρών οξέων του ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος μπορεί να παρέχει μεγαλύτερη εγκεφαλική εγκεφαλική προστασία σε σύγκριση με το πλήρες γάλα κρέμας και το αποβουτυρωμένο γάλα, μειώνοντας έτσι δυνητικά τον κίνδυνο τόσο κατάθλιψης όσο και άγχους.
“Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το ημιαποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι αυτών των παθήσεων ψυχικής υγείας, παρουσιάζοντας νέες προοπτικές για διατροφικές παρεμβάσεις”.
Έρευνες έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι τα υπερβολικά κορεσμένα λιπαρά σε μια δίαιτα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών παθήσεων και τέλος οι εναλλακτικές λύσεις γάλακτος φυτικής προέλευσης δεν είναι τόσο καλές για εσάς όσο το πραγματικό.
πηγή:https://www.shape.gr