Αιτίες για τροχαία ατυχήματα ανά τοποθεσία
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ενώ ο πληθυσμός ιδιοκτησίας αυτοκινήτων έχει αυξηθεί, η αναλογία προς τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα δεν έχει αλλάξει.
Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος σχεδόν ποτέ δεν μειώνονται στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα και έχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου. Αυτές οι χώρες και οι φτωχές περιοχές δεν έχουν την υποδομή για να δημιουργήσουν πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους ή δεν έχουν νόμους που να καθιστούν υπεύθυνους τους οδηγούς που υπερβαίνουν την ταχύτητα και τους μεθυσμένους. Ορισμένες περιοχές έχουν πολύ χαλαρούς κανόνες για την οδήγηση και αυτό οφείλεται επίσης σε λόγους τροχαίων ατυχημάτων.
Ωστόσο, οι ανεπτυγμένες χώρες που δεν έχουν αυτά τα προβλήματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα τροχαίων ατυχημάτων. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι? αποκοιμιούνται πίσω από το τιμόνι, μεθυσμένοι οδηγοί και ηλικιωμένοι που δεν χειρίζονται σωστά τον έλεγχο.
Μεταξύ των πολλών λόγων, είναι γνωστό ότι τα συναισθήματά μας συμβάλλουν και σε αυτά τα λάθη. Η επικίνδυνη οδήγηση και η οργή του δρόμου συμβαίνουν όταν κυριαρχούν τα συναισθήματα ενός οδηγού. Τα έντονα συναισθήματα δημιουργούν ορισμένες πεποιθήσεις για να υπερισχύουν οι ικανότητες του οδηγού, κάτι που στη συνέχεια οδηγεί σε τροχαία ατυχήματα.
Στατιστικά Οργής
Η NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) ορίζει την επιθετική οδήγηση ως «τη λειτουργία ενός μηχανοκίνητου οχήματος με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο ή είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο άτομα ή περιουσίες». Η οδική οργή μπορεί να οδηγήσει σε τροχαίες παραβάσεις και μερικές φορές μπορεί ακόμη και να κλιμακωθεί σε ποινικό αδίκημα.
Σύμφωνα με έρευνα της ΑΑΑ στις ΗΠΑ, «Ανεξαρτήτως φύλου, σχεδόν 8 στους 10 (79%) Αμερικανούς οδηγούς επιδεικνύουν επιθετικές συμπεριφορές όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι». Ο Δρ Leon James, ο οποίος έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα στην ψυχολογία της οδήγησης, αποδεικνύει επίσης ότι η οργή του δρόμου έχει γίνει πολιτιστικός κανόνας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αν και ο βαθμός επιθετικής συμπεριφοράς ποικίλλει, έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν αντιμετωπίσει επιθετική συμπεριφορά ενώ βρίσκονταν στο δρόμο.
Πώς επηρεάζει ο θυμός την οδήγηση;
Σύμφωνα με το NRSPP (Εθνικό Πρόγραμμα Συνεργατών για την Οδική Ασφάλεια), «ο θυμός μας κάνει να νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, με αποτέλεσμα να υπερεκτιμούμε τον έλεγχό μας και να κάνουμε στερεότυπες κρίσεις». Με άλλα λόγια, η επιθετική οδήγηση είναι μια εκδήλωση της συναισθηματικής μας κατάστασης.
Υπάρχουν 4 μεγάλοι λόγοι για τους οποίους ο θυμός προκαλείται στο δρόμο:
- Απόφραξη κυκλοφορίας: Μακριά φανάρια και κυκλοφοριακή συμφόρηση
- Τροχαία παραβίαση: Μάρτυρας άλλων αυτοκινήτων που δεν υπακούουν στους νόμους οδικής κυκλοφορίας
- Τρόποι κυκλοφορίας: Αγενείς και απρόσεκτες χειρονομίες όπως κορνάρισμα και κόψιμο
- Κίνδυνος κυκλοφορίας: Σχεδόν χτύπημα σε άλλο αυτοκίνητο ή ξαφνικά ζώα/άνθρωποι που πηδούν μπροστά
Η έρευνα δείχνει ότι οι συναισθηματικές μας καταστάσεις αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει στο δρόμο. Όταν είμαστε θυμωμένοι:
- Η πιθανότητα εμπλοκής σε ατύχημα είναι 35 φορές μεγαλύτερη
- Ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται σχεδόν 10 φορές
- Επομένως, είναι σημαντικό να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε τον θυμό και να γνωρίζουμε πώς να ελέγχουμε τις συναισθηματικές μας καταστάσεις όταν παίρνουμε το τιμόνι.
Διαχείριση θυμού και έλεγχος κινδύνου
Πώς να διαχειριστείτε καλύτερα τον θυμό στο δρόμο
Λέγεται ότι ο θυμός φτάνει στον γκρεμό του μετά από 6 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, υπάρχει επίσης ένα κενό περίπου 6 δευτερολέπτων μεταξύ μας που νιώθουμε θυμό για να ανακτήσουμε τον ορθολογικό έλεγχο. Επομένως, τα πρώτα 6 δευτερόλεπτα είναι κρίσιμα όταν προσπαθούμε να χειριστούμε τα συναισθήματά μας ενώ είμαστε έξω στο δρόμο.
Η διαχείριση του θυμού μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον θυμό μας και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκπαιδεύσουμε τη συναισθηματική μας απόκριση για να αποφύγουμε την οργή του δρόμου. Για παράδειγμα, ορίστε πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε για τα πρώτα 6 δευτερόλεπτα όταν αισθάνεστε θυμωμένοι ή αγχωμένοι κατά την οδήγηση:
- Πάρτε βαθιές ανάσες
- Απλά μαθηματικά (Παράδειγμα: Ξεκινήστε από το 100 και συνεχίστε να αφαιρείτε 3)
- Βαθμολογήστε το θυμό σας (Η αντικειμενική ποσοτικοποίηση μας δίνει τον χώρο να αποκτήσουμε λογική)
Σύμφωνα με μια έρευνα , ακολουθούν μερικές μέθοδοι που συνήθως επιλέγουν οι άνθρωποι για να χαλαρώσουν μετά από ένα περιστατικό οδικής οργής:
- Ακούστε μουσική ή ένα podcast: 30,5%
- Σκεφτείτε κάτι πιο ειρηνικό: 19,2%
- Αφήνοντας τον ατμό φωνάζοντας στο αυτοκίνητο: 9,5%
Μην αφήσετε την οδική οργή να κυριαρχήσει
Οποιοσδήποτε οδηγός πρέπει να αξιολογήσει τους παράγοντες κινδύνου και να μάθει πώς να ελέγχει τον θυμό του προτού μετατραπεί σε οργή δρόμου. Στην Αγγλία, οι οδηγοί υποχρεούνται να κάνουν ένα τεστ αντίληψης κινδύνου (μετράει την ικανότητα του οδηγού να αναγνωρίζει δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις στο δρόμο με την κατάλληλη ανταπόκριση) όταν παίρνουν την άδεια τους. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση συχνά προκαλεί επίσης συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου. Ως εκ τούτου, στη Σουηδία, οι οδηγοί υποχρεούνται να περάσουν από Εκπαίδευση Ευαισθησίας Κινδύνου, όπου δίνονται συζητήσεις και σχόλια για τα αδύνατα σημεία κάθε οδηγού ξεχωριστά.
Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε χαμηλά τα επίπεδα άγχους μας, ώστε να μην εκδηλώνουμε επιθετικές συμπεριφορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ατυχήματα. Η διαχείριση του θυμού είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνουμε ασφαλείς για χάρη του εαυτού μας και των άλλων στο δρόμο.
Image by ArthurHidden on Freepik