Από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη
Μόλις με τέσσερα υλικά, φτιάχνουμε ένα λαχταριστό και πανεύκολο μωσαϊκό απλωμένο σε ταψί και καλυμμένο με πραλίνα. Και ξέρετε κάτι; Γίνεται και vegan!
Υλικά
Κομμάτια: 8
- 250 γρ. (1 + 1/4 κούπας) φυτική κρέμα γάλακτος
- 400 γρ. vegan πραλίνα σοκολάτας (αν δεν νηστεύουμε, βάζουμε κανονική πραλίνα. Vegan πραλίνα βρίσκουμε σε μαγαζιά με vegan τρόφιμα)
- 400 γρ. νηστίσιμα (ή vegan) μπισκότα ή κουλουράκια, σπασμένα σε μικρά κομμάτια
- 400 γρ. πραλίνα σοκολάτας μπίτερ (σε καταστήματα με vegan τρόφιμα)
Διαδικασία
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη φυτική κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός, μέχρι να αφρατέψει και να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι.
- Μαλακώνουμε την πραλίνα vegan σε μπεν μαρί: τη βάζουμε σε ένα ανοξείδωτο μπολ και το στερεώνουμε στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η πραλίνα να μαλακώσει καλά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την πραλίνα στο μπολ με τη φυτική κρέμα. Ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), μέχρι να ενωθούν τα δύο μείγματα.
- Προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα ή κουλουράκια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
- Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα τετράγωνο ταψάκι, με μήκος πλευράς περίπου 23 εκ., ή στερεώνουμε ένα τετράγωνο τσέρκι αντίστοιχων διαστάσεων σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τσαλακώνουμε στη βάση του για να φτιάξουμε έναν πάτο.
- Αδειάζουμε εκεί το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Μαλακώνουμε την πραλίνα μπίτερ σε μπεν μαρί, με τον ίδιο τρόπο που μαλακώσαμε πριν την απλή πραλίνα.
- Απλώνουμε με μια σπάτουλα τη μαλακωμένη πραλίνα μπίτερ στην επιφάνεια του γλυκού.
- Βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, μέχρι το γλυκό να σφίξει.
- Το σερβίρουμε κομμένο σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
πηγή:https://www.gastronomos.gr