Μήπως λείπει λίγη «ζωντάνια» από τη ζωή σου;
Ζούμε σε μια εποχή, που οι ρυθμοί είναι ραγδαίοι, η λίστα με τις υποχρεώσεις θυμίζει πάπυρο 10 μέτρων, ενώ ο χρόνος είναι ελάχιστος (ή είναι αυτός που είναι). Στην προσπάθειά μας να είμαστε όσο πιο λειτουργικοί και παραγωγικοί γίνεται, να πετυχαίνουμε τους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους και να εξελισσόμαστε, συχνά χανόμαστε μέσα στην καθημερινότητα και κάνουμε ρομποτικές κινήσεις, χωρίς να ζούμε ουσιαστικά την κάθε στιγμή.
Αλήθεια, έχεις νιώσει ποτέ να βαλτώνεις; Έχεις αισθανθεί ότι έχεις κουραστεί από το καθημερινό πρόγραμμα; Μήπως πιστεύεις ότι λείπει λίγη λάμψη και «ζωντάνια» από τη ζωή σου, γιατί έχει χαθεί εντελώς το νόημα; Οι συγγραφείς του βιβλίου «Κοίτα ξανά: Η δύναμη να παρατηρείς τι ήταν πάντα εκεί» και καθηγητές στο Χάρβαρντ, Τάιλι Σάροτ και Κας Σανστέιν, αποκάλυψαν ότι μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας ενδιαφέρουσα σε όποια φάση κι αν βρισκόμαστε, αρκεί να βρούμε το απαραίτητο αλατοπίπερο που θα φέρει σε ισορροπία όλες τις γεύσεις.
Όπως υποστηρίζουν, τα πιο σπουδαία πράγματα σε αυτή τη ζωή, αν ήταν συνεχώς δίπλα μας και είχαμε απεριόριστη πρόσβαση σε αυτά, δεν θα μας έφερναν τόση χαρά, γιατί θα τα θεωρούσαμε δεδομένα. Στο πλαίσιο μιας έρευνας που έκαναν, επισκέφτηκαν θερινά θέρετρα σε διάφορες περιοχές και ρώτησαν τους συμμετέχοντες ποια ημέρα των διακοπών τους ένιωθαν την περισσότερη χαρά. Και αυτή ήταν η δεύτερη. Γιατί; Γιατί η ευτυχία τους μετά άρχισε να μειώνεται. Όλοι συνέχισαν να είναι χαρούμενοι, όμως όχι όσο χαρούμενοι ήταν τη δεύτερη ημέρα. Και αυτό συμβαίνει διότι συνηθίζουν τα ωραία πράγματα.
Πώς να δώσεις ξανά νόημα στη ζωή σου
Αν θέλεις πραγματικά να χρωματίσεις ξανά τη ζωή σου δεν έχεις παρά να αποστασιοποιηθείς απ’ όσα σε κάνουν χαρούμενη για ένα μικρό διάστημα. Αυτός ο χρόνος θα σε βοηθήσει να βάλεις σε σειρά τις σκέψεις σου, να παρατηρήσεις καλύτερα στη ζωή σου και να εκτιμήσεις όλα όσα μέχρι πρότινος θεωρούσες δεδομένα. Γιατί δεν είναι.
Αν το πρακτικό κομμάτι σου φαίνεται δύσκολο, τότε μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου και να σκεφτείς υποθετικά πώς θα ζούσες αν δεν είχες το σπίτι σου, την οικογένειά σου, τη δουλειά σου. Είναι σημαντικό βήμα να αναλύσεις τη σκέψη σου, προσεγγίζοντας κάθε πλευρά. Όταν, λοιπόν, ανοίξεις ξανά τα μάτια σου, αυτό το αίσθημα δυσφορίας που θα νιώθεις, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα την έννοια της ευγνωμοσύνης.
Έχει παρατηρηθεί, πως όταν αγοράζουμε ένα κινητό, ένα αυτοκίνητο ακόμα και ένα ρούχο είμαστε πολύ χαρούμενες, ωστόσο αυτή η ευτυχία είναι παροδική. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη χαρά που νιώθουμε όταν μετακομίζουμε σε ένα καινούργιο μέρος, μαθαίνουμε μια νέα γλώσσα ή καταπιανόμαστε με ένα άθλημα/χόμπι, όπως επίσης και με τις καινούργιες εμπειρίες που αποκτάμε. Έχει διαπιστωθεί ότι η μάθηση είναι, τελικά, αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη χαρά στους ανθρώπους.
Οι νέες εμπειρίες μας δημιουργούν περισσότερη ευτυχία από τα υλικά αντικείμενα. Συνεπώς, εμπλούτισε την καθημερινότητά σου με εμπειρίες, διάβασε, ταξίδεψε και ζήσε το τώρα.
πηγή:https://jenny.gr