Μάθετε εάν οι συνήθειες ύπνου σας υποδηλώνουν ναρκοληψία ή άλλη διαταραχή.
άν στριφογυρίζετε στο κρεβάτι σχεδόν κάθε βράδυ, ίσως αναρωτιέστε αν έχετε κάποια διαταραχή ύπνου. Όμως οι διαταραχές ύπνου είναι αδύνατο να αυτοδιαγνωστούν. Ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να πιστεύετε ότι είναι σημάδι δεν είναι – και, αντίθετα, μπορεί να αγνοείτε ορισμένα σήματα που θα μπορούσαν να σας αποτρέψουν. Περιπλέκοντας τα πράγματα, ορισμένα συμπτώματα διαταραχής ύπνου είναι ορατά μόνο όταν κοιμάστε. Συνεχίστε λοιπόν την ανάγνωση για να δείτε εάν οι συνήθειες ύπνου σας είναι φυσιολογικές ή εάν έχετε κάποια διαταραχή ύπνου.
Πώς μοιάζει ο «κανονικός» ύπνος
Αρχικά, ας ξεκινήσουμε καθιερώνοντας μια βάση για το πώς θα πρέπει να είναι ένας σταθερός νυχτερινός ύπνος. Ο ποιοτικός ύπνος σημαίνει ότι κοιμάστε εύκολα, δεν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν ξυπνάτε πολύ νωρίς και νιώθετε ανανεωμένοι όταν ξυπνάτε. Η ποιότητα του ύπνου αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε, αλλά εάν δυσκολεύσετε με τα παραπάνω, τότε δεν είναι φυσιολογικό για ένα υγιές άτομο σε οποιαδήποτε ηλικία».
Το ροχαλητό σηματοδοτεί διαταραχή ύπνου;
Το ροχαλητό είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της υπνικής άπνοιας. Ωστόσο δεν έχουν όλοι όσοι ροχαλίζουν υπνική άπνοια. Ο καλύτερος τρόπος για να ανιχνεύσετε τη διαφορά είναι με μια κλινική αξιολόγηση με έναν γιατρό ύπνου.
Όταν δυσκολεύεστε να σας αποκοιμηθείτε
Αν και η δυσκολία στον ύπνο είναι χαρακτηριστικό της αϋπνίας, αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πάντα. Η διάγνωση περιλαμβάνει την εξέταση της συχνότητας αυτού και άλλων συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, δυσκολευτήκατε να κοιμηθείτε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα τον τελευταίο μήνα; Τότε ο γιατρός ύπνου θα εξετάσει και άλλους παράγοντες, όπως το άγχος, το οποίο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα με τον ύπνο.
Είναι απλώς ένας κακός νυχτερινός ύπνος;
Μια ή δύο άγρυπνες νύχτες μπορεί να σας κάνουν να αναρωτιέστε αν έχετε κάποια διαταραχή ύπνου, αλλά μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Για να προσδιορίσετε εάν τα προβλήματά σας προέρχονται από μια διαταραχή ή απλώς από κακό ύπνο, πρέπει να εξετάσετε τις εξωτερικές επιρροές. Ήπιατε πολύ καφέ; Βγήκατε και ήπιατε αλκοόλ; Ήσασταν πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη; Επίσης μια διαταραχή θα είναι συνεχής, οπότε κοιτάξτε πόσο συχνά σας συμβαίνει αυτό. Εάν δεν μπορείτε να συσχετίσετε την αϋπνία με μια επιλογή του τρόπου ζωής σας και συμβαίνει τακτικά, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ύπνου.
Πηγή:https://jenny.gr/