Η Αργυρώ μας λέει όλα τα μυστικά της
Ήρθε η ώρα για τέλεια μελομακάρονα, πολύ αφράτα και μελωμένα με το σωστό σιρόπιασμα. Δες εδώ όλα τα μυστικά μου και τι να προσέξεις για να φτιάξεις τα καλύτερα μελομακάρονα και να εισπράξεις συγχαρητήρια από όποιον τα δοκιμάσει.
Εσύ ποια μελομακάρονα προτιμάς; Μελομακάρονα παραδοσιακά; Εύκολη συνταγή; Μελομακάρονα σαν της γιαγιάς; Εδώ σου έχω τις καλύτερες συνταγές για μελομακάρονα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ζυγίζεις τα υλικά και απλά να τα ανακατέψεις να σχηματιστεί η μυρωδάτη ζύμη.
Ζύμωμα για μελομακάρονα
Αν θέλεις τα καλύτερα μελομακάρονα, η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη. Προσοχή γιατί η ζύμη είναι μαλακή και δεν πρέπει να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι. Αν προσθέσεις έξτρα αλεύρι στην μαλακή ζύμη θα έχεις ως αποτέλεσμα σκληρά, ξερά μελομακάρονα με επίγευση αλευριού.
Αφού ρίξεις το αλεύρι και σχηματιστεί ζύμη τότε σταματάς το ζύμωμα. Όσο πιο πολύ ζυμώνεις τη ζύμη, τόσο πιο πολύ «βγάζει το λάδι » και στο τέλος θα γίνουν σκληρά και ξερά. Σκεπάστε την ζύμη και αφήστε την για 15-20’.Μετά, το πλάσιμο θα γίνει παιχνίδι και τα μελομακάρονα πολύ αφράτα. Όσο πιο πολύ χτυπάτε τη ζάχαρη με τα υγρά, τόσο πιο τραγανά και αφράτα θα γίνουν στο ψήσιμο. Τα αφράτα μελομακάρονα αφράτα, αφράτα θα παραμείνουν και μετά το σιρόπιασμα.
Ψήσιμο για μελομακάρονα
Τα μελομακάρονα θέλουν καλό ψήσιμο. Πρέπει να ροδίσουν και να ψηθεί η καρδιά τους μέχρι μέσα. Πρέπει δηλαδή να στεγνώσει καλά η ζύμη στην καρδιά του μελομακάρονου.
Αν δεν ψηθούν σωστά και η καρδιά τους έχει υγρασία μετά δεν θα γίνουν πολύ αφράτα και δεν θα ρουφήξουν σωστά το σιρόπι. Επειδή είναι πολλά μελομακάρονα στην δόση καλύτερα να τα ψήσεις στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά. Μπορείς να ψήσεις και στις αντιστάσεις βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου. Στις αντιστάσεις ψήνουμε πάντα ένα ένα τα ταψιά και ποτέ δυο μαζί.
Πώς σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα;
Το σωστό σιρόπιασμα είναι η μισή επιτυχία. Γι’ αυτό πρέπει τα μελομακάρονα να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. Αν όμως φτιάξεις μελομακάρονα με σιμιγδάλι τότε πρέπει να κάνεις ακριβώς το αντίθετο.
Για πολύ μελωμένα σιροπιασμένα μελομακάρονα, παρατείνετε τον χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Ή απλώστε τα σε ένα ταψί το ένα πλάι στο άλλο και περιχύστε τα σιγά σιγά με σιρόπι. Εάν όμως αγαπάτε τα πολύ μελωμένα μελομακάρονα, φτιάξτε τα μελομακάρονα με σιμιγδάλι.
Γιατί βάζουμε σιρόπι στα μελομακάρονα;
Τα μελομακάρονα γίνονται και με σιμιγδάλι και με αλεύρι. Tα μελομακάρονα που γίνονται μόνο με αλεύρι βγαίνουν πιο αφράτα και είναι μελωμένα και αφράτα μαζί. Τα μελομακάρονα που κάνουμε με σιμιγδάλι βγαίνουν πιο μαλακά και πολύ μελωμένα.
Τι μπορώ να κάνω με το σιρόπι που περίσσεψε από τα μελομακάρονα;
Το σιρόπι που σου περίσσεψε από τα μελομακάρονα μπορείς να το φυλάξεις σε ένα βαζάκι για να σιροπιάσεις το επόμενο γλυκό ή κέικ που θα φτιάξεις ή μπορείς να φτιάξεις τις φανταστικές καριόκες.
Πηγή: argiro.gr
Δείτε επίσης: