Απίθανα νόστιμο!
To αραβικό σιμιγδαλένιο κέικ με αμύγδαλα είναι ένα σιροπιαστό κέικ που μοιάζει με το δικό μας σάμαλι και το ραβανί. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, με αυγά, χωρίς αυγά, με το ινδοκάρυδο στη ζύμη ή μόνο στην επικάλυψη, το σίγουρο όμως είναι ότι έχει αμύγδαλα, σιμιγδάλι, γιαούρτι, μπόλικο σιρόπι και είναι απίθανα νόστιμο.
Υλικά
Μερίδες: 9
- 200 γρ. ζάχαρη
- 220 γρ. γιαούρτι της αρεσκείας μας, πλήρες
- 300 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 80 ml φρέσκο γάλα
- 130 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο ή αγελαδινό, λιωμένο, αλλά κρύο + 2 κουτ. σούπας για τη φόρμα
- 50 γρ. αλεύρι αμυγδάλου ή λευκά αμύγδαλα, αλεσμένα σε σκόνη
Για το σιρόπι κανέλας
- 300 γρ. ζάχαρη
- 320 ml νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας (περίπου 4-5 εκ.)
- 5 ml χυμός λεμονιού
Για το στόλισμα
- 20-30 γρ. ινδοκάρυδο ξερό, τριμμένο ή σε νιφάδες
- 30-40 γρ. αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα
Διαδικασία
- Για τη μπασμπούσα (αραβικό κέικ με σιμιγδάλι και αμύγδαλο) ξεκινάμε με το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίζουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Μπασμπούσα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (στον αέρα) και βουτυρώνουμε ένα ταψί 20 x 20 εκ. ή μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα τη ζάχαρη με το γιαούρτι.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα και αφήνουμε το μείγμα να μείνει για 3-4 λεπτά, έτσι ώστε να απορροφηθεί το βούτυρο και να μουλιάσει το σιμιγδάλι.
- Προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα να ενσωματωθεί.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος, το στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
- Αφαιρούμε την κανέλα από το σιρόπι.
- Ξεφουρνίζουμε και αμέσως περιχύνουμε το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι, ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με μια κουτάλα.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
- Κόβουμε σε κομμάτια-ρόμβους, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το ινδοκάρυδο και το αμύγδαλο και σερβίρουμε.
πηγή:https://www.gastronomos.gr








