Michelle La Vaughn Robinson-Obama: Η γυναίκα που θαυμάζουν περισσότερο οι Αμερικανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup.

Forever Woman

Η γυναίκα που θαυμάζουν περισσότερο οι Αμερικανοί

Η Μισέλ Λαβόν Ρόμπινσον  γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1964 στο Σικάγο του Ιλινόις. Ο πατέρας της, FraserRobinson εργαζόταν στην τοπική εταιρία ύδρευσης και ήταν εκλεγμένος πρόεδρος της τοπικής ένωσης του Δημοκρατικού κόμματος. Η μητέρα της Marian Shields Robinson, εργαζόταν ως γραμματέας στην εταιρία Σπίγκελ. Εξειδικεύονταν στην προώθηση ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ μέσω της διανομής διαφημιστικού καταλόγου. Μετά την γέννηση της Μισέλ και του αδερφού της Κρέγκ, η Μάριαν αποφάσισε να μείνει στο σπίτι για να αναθρέψει τα παιδιά.

Όταν ήταν μικρή η Μισέλ είχε πολύ συγκεκριμένα όνειρα:

Ήθελε έναν σκύλο, ένα σπίτι με εσωτερική σκάλα, ένα τετράθυρο στέισον βάγκον και να γίνει παιδίατρος.

Τίποτα απ’ όλα όσα ονειρευόταν κατά την παιδική της ηλικία μεγαλώνοντας στο ΣάουθΣάιντ, στη συνοικία των Αφρομερικανών στο Νότιο Σικάγο, δεν συμπεριλάμβανε την ιδιότητα της Πρώτης Κυρίας των Η.Π.Α. Τη διαμονή της στο Λευκό Οίκο, την ασφάλεια της Μυστικής Υπηρεσίας να την ακολουθεί σε κάθε βήμα της, τις κοινωνικές της εμφανίσεις να σχολιάζονται επικριτικά και όσα άλλα συνεπάγεται το να είσαι η σύζυγος του Προέδρου της Αμερικής.

Ο πατέρας της αρρώστησε από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η μητέρα της αναγκάστηκε να δουλεύει περιστασιακά για να τα βγάζουν πέρα. Η Μισέλ μοιραζόταν το δωμάτιό της με τον Κρεγκ, τον αδερφό της. Τα παιδιά μεγάλωσαν σχεδόν φτωχικά, σε ένα στρυμωγμένο διαμέρισμα όμως με πολλή αγάπη. Δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες και  προσήλωση στην οικογένεια

Ούτε η οικονομική ούτε η κοινωνική κατάσταση της οικογένειας μπορούσε να δώσει στην Μισέλ τα καλύτερα εφόδια για την ζωή της. Εκείνη όμως διέθετε ένα κοφτερό μυαλό, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της, ενθουσιώδες πνεύμα και ένα πείσμα να πετύχει.

Το μόνο που δεν εκτιμούσε επάνω της ήταν η εμφάνισή της. «Μισούσα την εμφάνισή μου» γράφει

«Πάντα ήμουν πολύ ψηλή και καθόμουν στο τελευταίο θρανίο. Έτσι ώστε να μην εμποδίζω κάποιο άλλο παιδί να βλέπει τον πίνακα. Γεγονός που άνοιξε μια πληγή μέσα μου, έναν μικροσκοπικό πυρήνα απέχθειας που με εμπόδιζε να αγκαλιάσω τις δυνάμεις μου». « Ακόμη και σήμερα πολλά πρωινά, όταν ανάβω το φως του μπάνιου και ρίχνω μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη. Θέλω απεγνωσμένα να σβήσω και πάλι το φως».

Δίνοντας συνέντευξη στον  Guardian, η Μισέλ  αναφέρει ότι παλαιότερα έψαχνε διαρκώς τρόπους για να αντιμετωπίσει το «φοβικό μυαλό» της. «Ζω με το φοβικό μυαλό μου 58 χρόνια τώρα. Με κάνει να στεναχωριέμαι. Του αρέσει να με βλέπει αδύναμη», λέει χαρακτηριστικά, παρομοιάζοντας τον νου της «με έναν σύντροφο ζωής τον οποίο δεν επέλεξα». «Αυτό το μέρος του μυαλού μου κάνει συνεχώς αρνητικές σκέψεις για την εμφάνισή μου».

Forever Woman
Όταν έφτασε η ώρα να σπουδάσει ,προτίμησε το Πρίνστον και το Χάρβαρντ, δύο από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο. Οι καθηγητές της στο Λύκειο της έλεγαν πως <είχε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά> και ότι η αίτηση της θα απορριφθεί. Διαψεύστηκαν. Η ίδια αρχικά πίστεψε ότι το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή σε αυτό το πανεπιστήμιο μπορεί να οφείλονταν εν μέρη στο ότι και ο αδερφός της φοιτούσε εκεί. Όμως με το πέρασμα των χρόνων συνειδητοποίησε ότι το κατόρθωμα ήταν δικό της.

Η πρώτη χρονιά των σπουδών της ήταν αρκετά δύσκολη. Μακριά από την οικογένεια, έπρεπε να συνηθίσει τη ζωή στην φοιτητική εστία. Να συνδυάζει διάβασμα και δουλειά και κυρίως την ζωή σε ένα ίδρυμα κατά κανόνα εύπορων λευκών φοιτητών και την αντιμετώπιση από τους συμφοιτητές της. Είπε με πικρία: «Η εμπειρία μου στο Πρίνστον με έκανε να συνειδητοποιήσω περισσότερο από ποτέ το πόσο ‘μαύρη’ είμαι».

Οι γονείς δυσκολεύτηκαν πολύ να συνδράμουν οικονομικά και δεν θα τα κατάφερναν αν η Μισέλ δεν δούλευε για να βοηθήσει, σε όλη την διάρκεια των σπουδών της.

Εργάστηκε στο προσωπικό του Δημάρχου του Σικάγο, Ρίτσαρντ Ντάλεϊ, αλλά και για το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Έκανε τα πρώτα βήματα της  καριέρας της σε ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο  στο Sidley Austin στο Σικάγο.

Εκεί γνωρίστηκαν με τον Μπαράκ Ομπάμα, όταν εκείνος έκανε την πρακτική του

Στο πρώτο τους ραντεβού πήγαν για να δουν την ταινία του Σπάικ Λι “Do The RightThing”. 27 χρόνια μετά, η ιστορία έμελλε να γίνει ταινία με τίτλο “Southside With You”. Σε ελεύθερη μετάφραση “Πρώτο Ραντεβού”.

Όταν ήταν φοιτήτρια στο δεύτερο έτος της νομικής σχολής, ο Ομπάμα την κάλεσε να περάσουν τα Χριστούγεννα στην Χαβάη με στους παππούδες του, που τον μεγάλωσαν. Καθώς η μητέρα του αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Ινδία.

Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν απογοητευτικές

Η Μισέλ φανταζόταν ανθρώπους να χορεύουν με κάθε ευκαιρία, δροσιστικά κοκτέιλ και μεγάλες βόλτες στην παραλία. Όμως η πραγματικότητα αποδείχθηκε εντελώς διαφορετική. «Δεν έβλεπα πουθενά την παραλία. Καθώς και τίποτα από όλα όσα περίμενα», δήλωσε αργότερα η Μισέλ. Οι παπούδες καμία σχέση δεν είχαν με τους πρόσχαρους ιθαγενείς. «Έτρωγαν σάντουιτς με τόνο και τουρσί κάθε μέρα, έφτιαχναν παζλ και έβλεπαν την ίδια ταινία για τρίτη φορά.» «Φίλε, πού είναι ο ρομαντισμός σε όλα αυτά;». Ωστόσο γρήγορα άλλαξε γνώμη:

Forever Woman
«Νόμιζα ότι ο ρομαντισμός και η αγάπη ήταν απλώς ένα ηλιοβασίλεμα στην παραλία, αλλά ο Μπαράκ μου έμαθε ότι η οικογένεια ήταν πιο σημαντική, ότι ο ίδιος ήταν εκεί για την οικογένειά του και συνέχισε να είναι παρών και για την δική μας οικογένειά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο».

Μετά από 3 χρόνια σχέσης παντρεύτηκαν το 1992

Δυσκολεύτηκαν πολύ να κάνουν παιδιά. Μετά από επώδυνες αποβολές αποφάσισαν να καταφύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση. «Ένιωθα χαμένη και μόνη». «Ένιωθα ότι απέτυχα, γιατί δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο κοινές είναι οι αποβολές, αφού κανείς δεν συζητά το θέμα αυτό. Καθόμαστε μόνες με τον πόνο μας, νομίζοντας ότι κάτι έσπασε μέσα μας» .Γύρω στα 35 της χρόνια απέκτησε τελικά  δύο κόρες, την Μάλια και 3χρόνια αργότερα, την Σάσα.

Δεν υπήρξε ποτέ σύμφωνη με την πολιτική καριέρα του συζύγου της. Αλλά ήταν πάντα δίπλα του καθώς έβλεπε και η ίδια ότι ο «Μπάρι» ήταν γεννημένος πολιτικός. Σεβάστηκε την επιθυμία του να ασχοληθεί με τα κοινά. Παρόλο που εξ ’αιτίας αυτού, διέθετε πολύ λίγο χρόνο για την οικογένειά του. Η Μισέλ αποδέχτηκε πως έπρεπε να καταφέρει να τα βγάζει πέρα με σπίτι, παιδιά και δουλειά. Αλλά υπήρχαν στιγμές που έφτανε στα όριά της. Ο γάμος πέρασε από πολλά σκαμπανεβάσματα και για ένα διάστημα παρακολουθούσαν από κοινού συνεδρίες σε σύμβουλο γάμου για να ξεπεράσουν τα  προβλήματα.

Ο Μπαράκ εξελέγη για πρώτη φορά στη Γερουσία του Ιλινόις το 1996. Το 2008 εξελέγη ο 44ος Πρόεδρος, μετά από πολυετή προεκλογική εκστρατεία. Υπήρξε ο πρώτος και μέχρι στιγμής ο μόνος, Αφροαμερικανός Πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ ,συγκεντρώνοντας στο πρόσωπό του πολλές προκαταλήψεις αλλά και πολλές ελπίδες κυρίως των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα για την Μισέλ

Τα κορίτσια  ήταν επτά και δέκα ετών όταν η οικογένειά τους μετακόμισε στον Λευκό Οίκο, το 2009 και σε όλα τα προηγούμενα προστέθηκαν οι υποχρεώσεις της ως Πρώτη Κυρία, οι συναντήσεις, τα γεύματα, το πρωτόκολλο με τα οποία η Μισέλ, αν είχε επιλογή δεν θα ήθελε καμία σχέση. Επιπροσθέτως μπήκε στο στόχαστρο κάθε λόγος της, κάθε κίνησή της, κάθε συναναστροφή της, πράγμα που στην αρχή την έκανε να νοιώθει εγκλωβισμένη.

Όπως γράφει στην Telegraph o Τζέιμι Τζόνσον, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στις ΗΠΑ, η πρώην Πρώτη Κυρία αποκάλυψε πως όταν οι κόρες τους Μάλια και Σάσα ήταν μικρές, το ζευγάρι δυσκολευόταν να εξισορροπήσει την επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή και ότι η φροντίδα των μικρών παιδιών τούς έκανε να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου.  Η Μισέλ Ομπάμα είπε: «Δεν μιλάμε για το πόση δουλειά απαιτείται και πόσο δύσκολο είναι ακόμα κι όταν είσαι τρελά ερωτευμένη με τον άλλο, ακόμα κι όταν όλα πάνε καλά.

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι κακιά λέγοντας κάτι τέτοιο: ήταν σαν να υπήρξαν 10 χρόνια που δεν άντεχα τον άντρα μου. Και μαντεύετε πότε συνέβη; Όταν αυτά τα παιδιά ήταν μικρά». .. «Τα μικρά παιδιά είναι τρομοκράτες. Έχουν απαιτήσεις. Δεν μιλάνε. Είναι φτωχά επικοινωνιακώς. Κλαίνε όλη την ώρα» είπε η Μισέλ Ομπάμα. «Είναι παράλογα. Έχουν ανάγκες. Και τα αγαπάς. Και δεν μπορείς να τα κατηγορήσεις, σωστά; Έτσι, η οργή στρέφεται από τον έναν στον άλλον».

 «Επί δέκα χρόνια, ενώ προσπαθούσαμε να χτίσουμε την καριέρα μας και ανησυχούσαμε για το σχολείο και ποιος κάνει τι και ποιος όχι, έλεγα “ωχ, αυτό δεν είναι ισότιμο. Και το μαντεύετε, ε; Ο γάμος δεν είναι ποτέ 50/50. Ποτέ. Υπάρχουν φορές που είμαι στο 70 και αυτός στο 30. Υπάρχουν φορές που είναι 60-40. Αλλά μαντέψτε: Δέκα χρόνια. Είμαστε παντρεμένοι 30. Δέκα άσχημα χρόνια από τα 30, έτσι ακριβώς πρέπει να το βλέπεις. Οι άνθρωποι συνήθως παραιτούνται: “Πέντε χρόνια; Δεν μπορώ να το αντέξω”, σκέφτονται». Αναλογιζόμενη τη σχέση της με τον σύζυγό της, ο οποίος έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2008, η Μισέλ Ομπάμα είπε: «Μπορεί να είσαι θυμωμένη μαζί του, αλλά τον κοιτάς και λες “δεν είμαι ευχαριστημένη μαζί σου, αλλά σε σέβομαι. Δεν συμφωνώ μαζί σου, αλλά είσαι ακόμα ένα ευγενικό, έξυπνο άτομο”. Τα συναισθήματα αλλάζουν με τον καιρό».

Τελικά βρήκαν τις ισορροπίες που τους κατέστησαν ένα από τα πιο αρμονικά ζευγάρια της πολιτικής σκηνής. Στην επέτειο των 30 χρόνων γάμου, ο Μπαράκ, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία από τον γάμο τους και μια από επίσκεψη του ζευγαριού σε παραλία, έγραψε «Μισέ, έπειτα από 30 χρόνια, δεν είμαι σίγουρος γιατί είσαι ακριβώς ίδια κι εγώ όχι». «Αυτό που ξέρω είναι πως κέρδισα το λαχείο εκείνη την ημέρα. Ότι δεν θα μπορούσα να είχα ζητήσω καλύτερη σύντροφο. Χαρούμενη επέτειο αγαπημένη! ».

Για την θέση της ως Πρώτη Αφροαμερικανίδα πρώτη Κυρία έχει πει κατά καιρούς:

«ΘΕΕ ΜΟΥ, ΠΟΙΟΣ μπορεί να καθίσει εδώ και να πει: <Είμαι έτοιμος να γίνω Πρόεδρος και Πρώτη Κυρία;>» «Όταν είσαι πρώτος σε οτιδήποτε, ο πήχης μοιάζει να βρίσκεται ψηλότερα. Νιώθεις ότι δεν έχεις περιθώρια για λάθη.»

Forever Woman

«Ενιωθα ταπεινή και ενθουσιασμένη που ήμουν Πρώτη Κυρία, αλλά ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν πίστεψα ότι θα έμπαινα σε έναν λαμπερό, εύκολο ρόλο. Κανείς που έχει τις λέξεις «πρώτος» και «μαύρος» πάνω του δεν θα το έκανε ποτέ αυτό.»

«Νομίζω ότι είμαι καλύτερη Πρώτη Κυρία όταν είμαι η Μισέλ, παρά όταν είμαι κάποια άλλη σε ένα περιοδικό. Προσπαθώ να είμαι ο εαυτός μου, προσπαθώ να είμαι όσο πιο αυθεντική μπορώ. Δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι είμαι κάποια άλλη.»

«Δεν υπάρχει εγχειρίδιο για τις νέες Πρώτες Κυρίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ένα περίεργο είδος τίτλου παρά την προεδρία, μια θέση που μέχρι να φτάσω σε αυτήν είχε ήδη καταληφθεί από περισσότερες από σαράντα τρεις διαφορετικές γυναίκες, καθεμία από τις οποίες τον είχε διαχειριστεί με τον δικό της τρόπο.»

«Φυσικά και είμαι περήφανη για τη χώρα μου. Πουθενά έξω από την Αμερική η ιστορία μου δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει».

Κάποτε ρώτησαν την Μισέλ <τι συμβουλεύει τους ανθρώπους για να επιλέξουν καλά τον σύντροφό τους> και εκείνη απάντησε “να γνωρίζεις τον εαυτό σου και να νιώθεις ολοκληρωμένος πριν εμπλακείς σε μια σχέση”.

Ως πρώτη Κυρία ασχολήθηκε με θέματα ισότητας και ρατσισμού, καθώς πιστεύει ότι ακόμα, τα θέματα αυτά δεν έχουν ξεπεραστεί από ένα μέρος των Αμερικανών πολιτών. Μάλιστα, για τους κινδύνους που διατρέχουν οι κόρες της, ως μαύρες γυναίκες στην αμερικανική κοινωνία, δήλωσε ότι ανησυχεί για αυτές «κάθε φορά που μπαίνουν σε ένα αυτοκίνητο μόνες τους».

Συμμετέχει ενεργά στα  προγράμματα του Ιδρύματος Ομπάμα και ειδικά εκείνο που επιδιώκει να ενδυναμώσει τα έφηβα κορίτσια σε όλο τον κόσμο μέσω της εκπαίδευσης. Ακόμη το Ίδρυμα, σε συνεργασία με την Airbnb, δίνει υποτροφίες ύψους δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε 100 φοιτητές κάθε χρόνο.

Υπήρξε συνήγορος για θέματα φτώχειας. Προώθησε την  σωματική άθληση και την υγιεινή διατροφή  των παιδιών.

Η Μισέλ Ομπάμα είναι η Πρώτη Κυρία με τις περισσότερες τηλεοπτικές της εμφανίσεις αφήνοντας πίσω της τις προκατόχους της με μεγάλη διαφορά.

Συμμετείχε στο επεισόδιο Homefront του NCIS στα Project Runway: Junior, Nashville, Jessie, Parks and Recreation, Sessame Street και βέβαια τις εμφανίσεις της στα talkshow όπου έχει επιδείξει ταλέντο υποκριτικό αλλά και χορευτικό. Προσεχώς θα εμφανιστεί στην κωμική τηλεοπτική σειρά «Black-ish».

Έχει συγγράψει την αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε το 2008 ,με τίτλο «Becoming: Η δική μου ιστορία» που έχει πουλήσει περισσότερα  10 εκατομμύρια αντίτυπα και θεωρείται ένα από  τα πιο επιτυχημένα απομνημονεύματα στην ιστορία.

Το δεύτερο βιβλίο της λέγεται «The LightWe Carry» («Το Φως Που Κουβαλάμε») .Κυκλοφόρησε το 2022  παγκοσμίως σε 23 γλώσσες. «Γινόμαστε πιο τολμηροί όταν είμαστε φωτεινοί. Αν ξέρεις το φως σου, ξέρεις τον εαυτό σου. Γνωρίζεις τη δική σου ιστορία με ειλικρινή τρόπο. Από την εμπειρία μου, αυτός ο τύπος αυτογνωσίας δημιουργεί αυτοπεποίθηση, η οποία με τη σειρά της γεννά ηρεμία και την ικανότητα διατήρησης της προοπτικής, η οποία οδηγεί, τελικά, στη δυνατότητα ουσιαστικής σύνδεσης με τους άλλους – και αυτό για μένα είναι το θεμέλιο όλων των πραγμάτων».

Ένα τρίτο βιβλίο με τίτλο «Με τα δικά της λόγια», θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη του2023. Είναι μια συλλογή από κείμενα που έχει γράψει η ίδια ή έχει πει στις εκατοντάδες συνεντεύξεις που έχει δώσει κατά καιρούς .

Τώρα απαλλαγμένη από τα βαριά καθήκοντα του ρόλου της Πρώτης Κυρίας, ασχολείται, μαζί με τον Μπαράκ, με την  παραγωγή ταινιών, σίριαλ και ντοκιμαντέρ για το Netflix, αξίας 50 εκατ. δολαρίων. Τo νέο πρότζεκτ, αφιερωμένο στην καλή διατροφή. Οι μαριονέτες Waffles και Mochi είναι επίδοξοι σεφ και η Μισέλ Ομπάμα ιδιοκτήτρια σούπερ μάρκετ. Το Netflix περιγράφει την εκπομπή ως μια «γαστρονομική περιπέτεια ζωής», στην οποία οι χαρακτήρες με τη βοήθεια ενός «μαγικού καροτσιού» αναζητούν υλικά μαγειρικής σε όλο τον κόσμο, ανακαλύπτουν το θαύμα της τροφής και διαπιστώνουν ότι κάθε γεύμα είναι η ευκαιρία να κάνουν νέους φίλους».

Οι δυο τους  υπέγραψαν κοινή συμφωνία αξίας 65 εκατ. δολαρίων για τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων τους. Επίσης, έχουν υπογράψει συμβόλαιο με  την Audible της Amazon, αξίας 20 εκατ. δολαρίων.

Από ότι φαίνεται το πρώην Προεδρικό ζεύγος, εξακολουθεί να είναι δραστήριο επιχειρηματικά ενεργό και στα καλύτερά του.

 Αγόρασαν ένα αρχοντικό σε στιλ Tudor, του 1928 με εννέα υπνοδωμάτια, που εκτείνεται σε 8.500 τετραγωνικά μέτρα, αξίας 8,1 εκατομμυρίων δολαρίων, στη γειτονιά Kalorama, μόλις πέντε λεπτά μακριά από τον Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον. Έχουν  επίσης μια εντυπωσιακή έπαυλη αξίας 11,75 εκατομμυρίων δολαρίων στο κοσμοπολίτικο θέρετρο Martha’sVineyard, στη Μασαχουσέτη, μέσα σε ένα κτήμα 29 στρεμμάτων, με δική του ιδιωτική παραλία. Λέγεται πως χτίζουν και ένα πολυτελές εξοχικό στην Χαβάη.

Παρόλο που δεν βρίσκονται πια στην πρώτη θέση της δημοσιότητας η Μισέλ εξακολουθεί να είναι η αγαπημένοι των Αμερικανών. Συχνά τα περιοδικά φιλοξενούν συνεντεύξεις της όπου όπως συνήθιζε πάντα, τα λέει <έξω από τα δόντια> χωρίς να προσπαθεί να ωραιοποιήσει τίποτα. Πρόσφατα μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην εμμηνόπαυση, ένα θέμα ακόμα ταμπού  μια και συνδέεται με την <μη παραγωγική >ηλικία και το γήρας.

Ακόμη μίλησε για την κατάθλιψη που βίωσε τα χρόνια του κορονοϊού ενθαρρύνοντας πολλούς ανθρώπους να ξεπεράσουν ένα ακόμα ταμπού αυτό της ψυχικής υγείας. Δεν πέτυχε και λίγα για ένα μαύρο κορίτσι της εργατικής τάξης μέσα σε ένα υποβόσκον κλίμα ρατσιστικών διακρίσεων.

Φιλαρέτη Καλομενίδου, Εκπαιδευτικός.