Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μέρι Φίλιπ: Η πρώτη μαύρη αρχηγός της Αγγλίας έχει αναλάβει την Πέκαμ «σπάζοντας» τα στερεότυπα

«Δεν μπορείς να τα καταφέρεις»

Μίλησε για το πώς έγινε η πρώτη μαύρη αρχηγός της ομάδας γυναικών της Αγγλίας και πώς προπονεί ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ ανδρών, ζώντας παράλληλα με σκλήρυνση κατά πλάκας

«Δεν μπορείς να τα καταφέρεις». Η Μαίρη Φίλιπ ακούει ακόμα αυτή τη φράση…

Την άκουγε συχνά, καθώς έτρεχε πίσω από τα μεγαλύτερα αδέλφια της, σκαρφαλώνοντας στα δέντρα στη γειτονιά του Πέκαμ στο νότιο Λονδίνο. Την άκουγε όταν έπαιζε ποδόσφαιρο στο δρόμο, ή όταν απλώς έτρεχε μέχρι να εξαντληθεί η αντοχή της.

Κάθε φορά που έφταναν στα αυτιά της αυτές οι λέξεις, η Φίλιπ γύριζε και ρωτούσε: «Γιατί;».

«Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί», λέει η πρώην ποδοσφαιρίστρια της Μίλγουολ, της Φούλαμ, της Άρσεναλ και της Τσέλσι. «Ποτέ δεν μου έδιναν λόγο σε κανέναν, οπότε απλώς αποφάσιζα να συνεχίσω. Αυτή ήταν η νοοτροπία μου».

Αυτή η νοοτροπία, λοιπόν, καθόρισε τη ζωή της για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Η ποδοσφαιρική της πορεία ξεκίνησε όταν μια δασκάλα στο σχολείο της απαίτησε να δημιουργηθεί ομάδα κοριτσιών, καθώς δεν επιτρεπόταν στην ίδια να αγωνιστεί με τα αγόρια. Στα 12 της χρόνια, εντάχθηκε στις Millwall Lionesses, όπου άρχισε να κερδίζσει έδαφος μαζί με άλλες μελλοντικές παίκτριες της εθνικής Αγγλίας.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ μία τέτοια πορεία», λέει η Φίλιπ. «Τα κορίτσια της γενιάς μου δεν είχαν καριέρα στον αθλητισμό. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα παίξω για την Αγγλία ή ότι θα γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια. Τα αγόρια μπορούσαν, αλλά όχι εγώ και οι υπόλοιπες».

Στα 18 της χρόνια, κλήθηκε στην ομάδα της Αγγλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1995. Το 2002, έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που φόρεσε το περιβραχιόνιο της Αγγλίας, λίγους μήνες αφότου γέννησε το δεύτερο παιδί της. Έναν χρόνο αργότερα, οδήγησε τη Φούλαμ σε ένα τρεμπλ, πριν βοηθήσει την Άρσεναλ να κατακτήσει το Κύπελλο Γυναικών της UEFA το 2007, την πρώτη και μοναδική φορά που το πέτυχε αγγλική ομάδα. Μέχρι την αποχώρησή της το 2008, η Φίλιπ είχε 65 συμμετοχές με την εθνική, 7 Κύπελλα Αγγλίας και 5 πρωταθλήματα.

Σήμερα, στα 47 της χρόνια, βρίσκεται ξανά εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, στο Πέκαμ του νότιου Λονδίνου, ως προπονήτρια της ανδρικής ομάδας του Peckham Town, η οποία αγωνίζεται στην 7η κατηγορία της Αγγλίας. Το 2020, οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του London Senior Trophy, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη γυναίκα προπονήτρια που κέρδισε τρόπαιο με ανδρική ομάδα στην Αγγλία.

Αυτό το επίτευγμα ήρθε τρία χρόνια μετά τη διάγνωση της με πολλαπλή σκλήρυνση (MS), μια χρόνια αυτοάνοση νόσο που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αν και το φύλο της ίσως να της δημιούργησε εμπόδια, η ίδια λέει πως ποτέ δεν ένιωσε ότι η καταγωγή της την εμπόδισε. «Δεν μεγάλωσα βλέποντας χρώματα», λέει. «Μεγάλωσα βλέποντας τους ανθρώπους όπως είναι».

Το 1995, συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ούσα μάλιστα τεσσάρων μηνών έγκυος. Συνέχισε να προπονείται μέχρι να γεννήσει, και επέστρεψε στη δράση λίγους μήνες αργότερα. Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε και με το δεύτερο παιδί της. Παρά τους ισχυρισμούς που τής έλεγαν ότι δεν θα ξαναπαίξει για την Αγγλία, η Φίλιπ επέστρεψε το 2002, και το 2003 έγινε η πρώτη μαύρη παίκτρια που φόρεσε το περιβραχιόνιο της αρχηγού της ομάδας.

Σήμερα, η Φίλιπ συνεχίζει να διδάσκει ποδόσφαιρο, υποστηρίζοντας ότι: «Όταν προπονείς, το φύλο δεν έχει σημασία, απλώς διδάσκεις.»

πηγή:https://www.gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης