Με τυροβολιά!
Η παραδοσιακή μελόπιτα, με τυροβολιά, είναι το «εθνικό» γλυκό της Μυκόνου, ένας ύμνος στην άνοιξη και στην τοπική τυροκομία.
Αυτή η ανοιξιάτικη πίτα φτιάχνεται παραδοσιακά με τυροβολιά, ένα μυκονιάτικο φρέσκο, αφράτο, αλοιφωτό τυρί από γάλα αιγοπρόβειο ή μείγμα με αγελαδινό, που χρησιμοποιείται για πίτες. Στη φρέσκια του μορφή είναι ένα εποχικό τυρί και μπορούμε να το βρούμε σε ορισμένα παντοπωλεία και τυροπωλεία. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ανθότυρο ή γλυκιά, νωπή κρητική μυζήθρα.
Υλικά
Μερίδες: για ένα ταψί 20 x 35
Για τη ζύμη
- 500 γρ. (4 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 αυγά
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- περίπου 1 κούπα (200 ml) νερό
- 1 κούπα αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο, για το άλειμμα της πίτας + επιπλέον για το ταψί
Για τη γέμιση
- 1 κιλό τυροβολιά ή ανθότυρο νωπό
- 2 κούπες μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
- 3 αυγά
Για την επιφάνεια
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κούπα μέλι
Διαδικασία
Ζύμη
- Για την μελόπιτα Μυκόνου ξεκινάμε και στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί τα αυγά, το ελαιόλαδο και λίγο από το νερό.
- Ανακατεύουμε τα υλικά με τον γάντζο ή με τα χέρια μας και προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο νερό ή όσο χρειάζεται ώστε να φτιάξουμε μια ζύμη ελαστική.
Γέμιση
- Βάζουμε σε ένα μπολ το τυρί, το μέλι και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα ένα ταψί με διαστάσεις 25 x 35 εκ.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα ελαφρώς πιο μεγάλο από το άλλο.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε λεπτό, παραλληλόγραμμο φύλλο με διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από του ταψιού, ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα.
- Το στρώνουμε στο ταψί και απλώνουμε πάνω του ομοιόμορφα τη γέμιση.
- Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο με διαστάσεις σχεδόν ίδιες με του ταψιού και καλύπτουμε τη γέμιση.
- Στρίβουμε προς τα μέσα τις άκρες του κάτω φύλλου που εξέχουν και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με άφθονο λιωμένο βούτυρο.
- Χαράσσουμε την πίτα σε καρεδάκια (ρόμβους) και την ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Αμέσως μόλις τη βγάλουμε και όσο είναι ζεστή, την περιχύνουμε με τη 1 κούπα μέλι.
- Την αφήνουμε να κρυώσει καλά, πασπαλίζουμε με την κανέλα και σερβίρουμε.
- Διατηρείται εκτός ψυγείου για 3-4 μέρες.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr








