Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μελόπιτα Μυκόνου

Με τυροβολιά!

Η παραδοσιακή μελόπιτα, με τυροβολιά, είναι το «εθνικό» γλυκό της Μυκόνου, ένας ύμνος στην άνοιξη και στην τοπική τυροκομία.

Αυτή η ανοιξιάτικη πίτα φτιάχνεται παραδοσιακά με τυροβολιά, ένα μυκονιάτικο φρέσκο, αφράτο, αλοιφωτό τυρί από γάλα αιγοπρόβειο ή μείγμα με αγελαδινό, που χρησιμοποιείται για πίτες. Στη φρέσκια του μορφή είναι ένα εποχικό τυρί και μπορούμε να το βρούμε σε ορισμένα παντοπωλεία και τυροπωλεία. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ανθότυρο ή γλυκιά, νωπή κρητική μυζήθρα.

Υλικά

Μερίδες: για ένα ταψί 20 x 35

Για τη ζύμη

  •  500 γρ. (4 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  •  2 αυγά
  •  4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  περίπου 1 κούπα (200 ml) νερό
  •  1 κούπα αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο, για το άλειμμα της πίτας + επιπλέον για το ταψί

Για τη γέμιση

  •  1 κιλό τυροβολιά ή ανθότυρο νωπό
  •  2 κούπες μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  •  3 αυγά

Για την επιφάνεια

  •  2 κουτ. γλυκού κανέλα
  •  1 κούπα μέλι

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για την μελόπιτα Μυκόνου ξεκινάμε και στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί τα αυγά, το ελαιόλαδο και λίγο από το νερό.
  2. Ανακατεύουμε τα υλικά με τον γάντζο ή με τα χέρια μας και προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο νερό ή όσο χρειάζεται ώστε να φτιάξουμε μια ζύμη ελαστική.

Γέμιση

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ το τυρί, το μέλι και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα ένα ταψί με διαστάσεις 25 x 35 εκ.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα ελαφρώς πιο μεγάλο από το άλλο.
  4. Ανοίγουμε με τον πλάστη το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε λεπτό, παραλληλόγραμμο φύλλο με διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από του ταψιού, ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα.
  5. Το στρώνουμε στο ταψί και απλώνουμε πάνω του ομοιόμορφα τη γέμιση.
  6. Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο με διαστάσεις σχεδόν ίδιες με του ταψιού και καλύπτουμε τη γέμιση.
  7. Στρίβουμε προς τα μέσα τις άκρες του κάτω φύλλου που εξέχουν και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με άφθονο λιωμένο βούτυρο.
  8. Χαράσσουμε την πίτα σε καρεδάκια (ρόμβους) και την ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  9. Αμέσως μόλις τη βγάλουμε και όσο είναι ζεστή, την περιχύνουμε με τη 1 κούπα μέλι.
  10. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά, πασπαλίζουμε με την κανέλα και σερβίρουμε.
  11. Διατηρείται εκτός ψυγείου για 3-4 μέρες.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης