Υπέροχοι!
Μια παραλλαγή του παραδοσιακού ελληνικού φαγητού. Μελωμένοι γίγαντες στον φούρνο με παστουρμά.
Να μια αναπάντεχη προσθήκη στους γίγαντες, πέρα από τα αναμενόμενα λουκάνικα. Στα παραλίμνια, αλλά και στα ορεινότερα χωριά της περιοχής καλλιεργούνται από παλιά γίγαντες. Στο εστιατόριο «Το Τσαρδάκι», στο χωριό Μοσχάτο (Τ/24410-20.024), τους δοκιμάσαμε σε αυτή τη νοστιμότατη εκδοχή, ψημένους έξοχα στον ξυλόφουρνο. Ψήνονται μια χαρά, όμως, και στον οικιακό φούρνο, σε γάστρα.
Υλικά
Μερίδες: 4-5
- 500 γρ. γίγαντες, μουλιασμένοι αποβραδίς
- 4 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 2 μέτρια καρότα, σε χοντρές φέτες
- 1/2 μάτσο σέλινο, χοντροκομμένο
- 1 μέτρια σελινόριζα, καθαρισμένη, σε μέτρια κομμάτια
- 1 καυτερή πιπερίτσα (ή λιγότερο) φρέσκια
- 250 ml ελαιόλαδο
- 8 φέτες παστουρμά, καθαρισμένες από το τσιμένι, σε μέτρια κομμάτια
- 1/3 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 φλιτζ. τσαγιού πουρές ντομάτας
- 2-3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη 2-3 κλαράκια φρέσκια μαντζουράνα
- 1 μεγάλη ντομάτα, σε στρογγυλές φέτες (προαιρετικά)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Ξεπλένουμε καλά τους γίγαντες, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό και τους αφήνουμε να πάρουν μία καλή βράση.
- Τους στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και τους ξαναβάζουμε στην άδεια κατσαρόλα μαζί με 500 ml κρύο νερό.UnmuteRemaining Time -0:00Fullscreenhttps://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.636.0_en.html#goog_388621665Advertisement
- Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, ξαφρίζοντας συνεχώς.
- Όταν σταματήσει να σχηματίζεται αφρός, προσθέτουμε τα 3 κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο, τη σελινόριζα και την πιπερίτσα, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι οι γίγαντες να μισομαλακώσουν.
- Παράλληλα, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το τελευταίο κρεμμύδι σε 3-4 κουτ. σούπας από το λάδι για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον παστουρμά, τον σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον μισό πουρέ ντομάτας και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τους γίγαντες σε γάστρα ή σε βαθύ ταψί, μαζί με όλα τα στερεά υλικά, και προσθέτουμε 4 γεμάτα φλιτζάνια από το νερό τους.
- Μαζί βάζουμε το μείγμα του παστουρμά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο πουρέ ντομάτας, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο και, αν θέλουμε, απλώνουμε στην επιφάνεια τις φέτες ντομάτας.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι γίγαντες και να μελώσει ωραία η σάλτσα.
- Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη και ξεφουρνίζουμε.
- Οι μελωμένοι γίγαντες στον φούρνο με παστουρμά, σερβίρονται ζεστοί ή χλιαροί.
πηγή:https://www.gastronomos.gr