Τη συγκεκριμένη φασολάδα, όχι μόνο θα τη φας ευχάριστα αλλά θα γίνει και από τα αγαπημένα σου πιάτα!
Μπορεί η φασολάδα να μην είναι από τα αγαπημένα φαγητά. Επειδή όμως τα όσπρια είναι απαραίτητα στη διατροφή μας, εμείς σου βρήκαμε έναν τρόπου που όχι μόνο θα σε κάνει να την φας ευχάριστά αλλά θα γίνει και από τις αγαπημένες σου συνταγές! Πάμε λοιπόν να δούμε πως θα φτιάξεις την τέλεια μελωμένη φασολάδα φούρνου.
Υλικά
- 500 γρ. φασόλια μέτρια
- 1 λίτρο νερό (για το μούλιασμα)
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 πράσινη πιπεριά, σε κυβάκια
- 1 κίτρινη πιπεριά, σε κυβάκια
- 2 κόκκινες πιπεριές, σε κυβάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
- 4 κ.σ. υγρός ζωμός λαχανικών
- 1 κιλό τριμμένες ντομάτες
- 700 ml νερό (για το μαγείρεμα)
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τα φασόλια σε 1 περίπου λίτρο κρύο νερό, για περίπου 8 ώρες. Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, καλύπτοντάς τα με κρύο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, αφήνουμε το νερό να βράσει για 6-8 λεπτά, ξαφρίζουμε λίγο την επιφάνεια του νερού και ξαναστραγγίζουμε.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ και την πάπρικα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα μέχρι να “αρπάξει” ελαφρώς ο πελτές στην κατσαρόλα. Ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα φασόλια και ανακατεύουμε λίγο με την κουτάλα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και 700 ml νερό, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει χωρίς καπάκι για περίπου 1 ώρα. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, περιχύνουμε με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, ανακατεύουμε ελαφρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα και Voila!