Ένα ταπεινό, αλλά παράλληλα χορταστικό πιάτα που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές.
Οι πατάτες γιαχνί είναι ένα από τα πιο κλασικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Για αυτό και εμείς σου παρουσιάζουμε την απόλυτη συνταγή για πατάτες γιαχνί που με τη γεύση της θα εντυπωσιάσει τους πάντες!
Υλικά
- 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 κ.σ. Τοματοπολτό
- 2 σκ. σκόρδο, τριμμένες
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μεσαία κομμάτια
- 5-6 μεσαίες πατάτες, ξεφλουδισμένες & κομμένες σε μεσαία κομμάτια
- 1 συσκευασία ντομάτα (420 γρ.)
- ελαιόλαδο
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Υλικά για “το τυρί κρέμα”:
- 250 γρ. γιαούρτι καρύδας
- 1 κ.γλ. αλάτι
- χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Αρχικά, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το αλάτι και το χυμό λεμονιού και το μεταφέρουμε στην πετσέτα, το πιέζουμε να βγάλει τα πολλά υγρά του και το αφήνουμε στο ψυγείο να στραγγίξει για 24-36 ώρες. Στη συνέχεια, σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
Έπειτα, προσθέτουμε τον Τοματοπολτό, το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα την πιπεριά και τις πατάτες, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Ύστερα, προσθέτουμε την ντομάτα και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλυφθούν ίσα ίσα οι πατάτες. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να βράσουν για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα για να μην κολλήσει.
Ξεσκεπάζουμε το φαγητό και σιγοβράζουμε για άλλα 10-15 λεπτά. Περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά. Βγάζουμε το τυρί κρέμα από το ψυγείο το μεταφέρουμε σε ένα μπολάκι και το ανακατεύουμε λίγο να γίνει πιο κρεμώδες.