Καλοκαιρινή και χορταστική!
Μια απίθανη γέμιση με ολόγλυκες μελιτζάνες και ένα φύλλο ιδιαίτερο, ανοιγμένο και στρωμένο με τρόπο που θυμίζει σφολιάτα, αλλά αντί για βούτυρο έχει ελαιόλαδο.
Ο σεφ μάς αναφέρει ότι αυτό λέγεται φύλλο Βέροιας και δεν μένει παρά να το δοκιμάσετε.
Υλικά
Μερίδες: Για στρογγυλό ταψί διαμέτρου 36 εκ.
- 800 γρ. ζυμάρι για φύλλο πίτας
- ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
Για τη γέμιση
- 5 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες, καθαρισμένες από τη φλούδα και κομμένες σε μικρά κυβάκια
- 4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 5 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 100 γρ. φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- 150 ml (3/4 κούπας) ελαιόλαδο
- 200 γρ. τραχανάς ξινός, αλευρένιος
- λίγο κύμινο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Γέμιση
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις μελιτζάνες με τα κρεμμύδια για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, το κύμινο και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει όλα τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Φύλλα
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 8 ίσα μέρη. Ανοίγουμε το κάθε ένα σε μικρό στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 20 εκ.
- Λαδώνουμε καλά το ένα φύλλο και από πάνω βάζουμε άλλα 3 φύλλα, επίσης καλά λαδωμένα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία παραδίπλα με τα άλλα 4 φύλλα. Έτσι έχουμε 2 στοίβες από 4 λαδωμένα φύλλα η καθεμία. Τα καλύπτουμε απαλά με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη για περίπου 20 λεπτά, να ξεκουραστούν.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα, και λαδώνουμε το ταψί.
- Ανοίγουμε την κάθε στοίβα φύλλων ξεχωριστά σε 2 φύλλα διαστάσεων λίγο μεγαλύτερων από το ταψί.
- Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
- Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και το λαδώνουμε στην επιφάνεια.
- Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, σχηματίζοντας περιμετρικά ένα κορδόνι. Χαράσσουμε την πίτα σε μπακλαβαδωτά κομμάτια (ρόμβους) ή σε τρίγωνα και ραντίζουμε με λίγο νερό την επιφάνεια
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Μυστικά
Τα φύλλα αυτά γίνονται αφράτα και τραγανά, καθώς μετά το ψήσιμο χωρίζονται σε λεπτές στρώσεις φύλλου, σαν μια εύκολη και υγιεινή σφολιάτα.
πηγή:https://www.gastronomos.gr