Μήπως ήρθε η ώρα να περιορίσεις το αλάτι;
Η αλήθεια είναι ότι το αλάτι νοστιμεύει το φαγητό και για πολλούς έχει γίνει απαραίτητο συστατικό. Το αλάτι συμβάλλει στην πρόσληψη νατρίου, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στο σώμα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να διστάζεις να καρυκεύεις το φαγητό σου με αλάτι. Εκτός από τη νοστιμιά που προσφέρει, το αλάτι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος κάποιου εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη αλατιού συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, οστεοπόρωσης, παχυσαρκίας, πέτρας στα νεφρά και νεφρικών παθήσεων, ενώ παράλληλα δημιουργεί κατακράτηση υγρών.
Αν λοιπόν το έχεις παρακάνει με το αλάτι τελευταία και φοβάσαι να το μειώσεις για να μη χάσεις τη.. νοστιμιά του, σου έχουμε τη λύση! Παρακάτω θα βρεις μερικές υπέροχες λύσεις με το τι υλικά μπορείς να αντικαταστήσεις το αλάτι. Με αυτόν τον τρόπο και θα φτιάξεις τη διατροφή και την υγεία σου και θα τρως πεντανόστιμα γεύματα.
Χυμός και ξύσμα λεμονιού
Ο χυμός λεμονιού μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το αλάτι σε ορισμένες συνταγές. Αυτό συμβαίνει γιατί τα λεμόνια έχουν έντονη ξινή γεύση λόγω της παρουσίας του κιτρικού οξύ. Μπορεί λοιπόν σαν γεύση να είναι πολύ διαφορετική από το αλάτι. Λειτουργεί όμως ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αναδείξει και να ενισχύσει τις γεύσεις άλλων τροφίμων.
Βότανα και μπαχαρικά
Σκόνη σκόρδου, άνηθος, κρεμμύδι σε σκόνη, καπνιστή πάπρικα και νιφάδες κόκκινης πιπεριάς είναι όλα γευστικές προσθήκες για να ενισχύσουν τη γεύση του φαγητού. Όταν βάζεις στο φαγητό βότανα και μπαχαρικά, θα διαπιστώσεις ότι δεν χρειάζεσαι αλάτι αφού το φαγητό θα είναι ήδη αρκετά γευστικό.
Μαύρο πιπέρι
Το αλεσμένο μαύρο πιπέρι έχει μια ξεχωριστή πικάντικη γεύση που μπορεί να αλλάξει τη γεύση του φαγητού και να προσθέσει βάθος. Για να μειώσεις λοιπόν την πρόσληψη αλατιού, προτίμησε το πιπέρι. Υπάρχουν διάφορα είδη κόκκων πιπεριού που προσφέρουν διαφορετικά αρώματα και γεύσεις. Επιπλέον, το μαύρο πιπέρι έχει κάποια οφέλη για την υγεία. Είναι γνωστό ότι είναι αντιοξειδωτικό, καθώς και για το αντιμικροβιακό του δυναμικό και τις γαστροπροστατευτικές του ικανότητες.