Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Λαβράκια στο γκριλ με πουρέ από αμπελόφυλλα

Ένα πιάτο εύκολο και ελαφρύ

 Ο πουρές από αμπελόφυλλα, αφράτος, βουτυράτος, λεμονάτος, ταιριάζει πολύ με το ψητό λαβράκι. Αν θέλουμε το ψάρι το φιλετάρουμε.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  1.200 γρ. λαβράκια, καθαρισμένα
  •  1 βάζο αμπελόφυλλα, των 250 γρ.
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  •  1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένο
  •  1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένο
  •  40 γρ. βούτυρο αγελαδινό, παγωμένο, σε κυβάκια
  •  χυμός από 1/2 λεμόνι
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε λαβράκια στο γκριλ με πουρέ από αμπελόφυλλα, αρχικά προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά.
  2. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε και σκουπίζουμε τα λαβράκια.
  3. Τα αλείφουμε με λίγο από το ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε μέσα κι έξω.
  4. Τα βάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα.
  5. Τα ψήνουμε για 7-8 λεπτά από κάθε πλευρά.
  6. Ξεφουρνίζουμε και, αν θέλουμε, ξεκοκαλίζουμε τα λαβράκια ώστε να μείνουν μόνο τα ψαχνά, τα οποία διατηρούμε ζεστά.
  7. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 10 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν.
  8. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
  9. Ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα, τον μαϊντανό και τον άνηθο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
  10. Ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να σκεπάσει τα υλικά και αφήνουμε να πάρει βράση.
  11. Αλατοπιπερώνουμε.
  12. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 20-25 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να μαλακώσουν, αλλά να μείνει και ζουμί στην κατσαρόλα.
  13. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  14. Στραγγίζουμε το περιεχόμενό της, αφήνοντας ξεχωριστά τα στερεά υλικά από το ζουμί.
  15. Πολτοποιούμε τα στερεά υλικά στον πολυκόφτη.
  16. Προσθέτοντας όσο από το ζουμί της κατσαρόλας χρειάζεται ώστε να γίνει ένας πουρές λείος και αφράτος.
  17. Όσο χτυπάμε, προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού.

Σερβίρισμα

  1. Απλώνουμε τον πουρέ σε πιατέλα.
  2. Τακτοποιούμε από πάνω τα φιλέτα λαβράκι και σερβίρουμε.
  3. Αν δεν φιλετάρουμε τα λαβράκια, τα μοιράζουμε σε ζεστά πιάτα και σερβίρουμε τον πουρέ αμπελόφυλλων σε μια πιατέλα .

Πηγήhttps://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης