Το υγιεινό λαχανόρυζο λεμονάτο με λάχανο και ρύζι, μπορεί να γίνει σε διάφορες παραλλαγές με ρύζι με λαχανικά.
Λαχανόρυζο λεμονάτο με λαχανικά και καστανό ρύζι από την Αργυρώ Μπαρμαρίγου! Συνταγή πεντανόστιμη εύκολη γρήγορη και πάρα πολύ θρεπτική. Ιδανική για ισορροπημένη διατροφή με πλούσια θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες
Δείτε επίσης: Κέικ με χουρμάδες χωρίς ζάχαρη
Υλικά
- Δοσομετρητής
- Λήψη Υλικών
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό σφιχτό λάχανο κομμένο σε μπουκιές
- 1 τρυφερό πράσο κομμένα σε χοντρές φέτες
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1/2 σελινόριζα ψιλοκομμένη σε καρέ ή λεπτές φέτες
- 1 καρότο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη ή σε λεπτές φέτες
- 2 κλων. σέλερι ψιλοκομμένα
- 2 τρυφερά μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
- 2 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό
- 3/4 φλ. ρύζι καστανό
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 λεμόνι (χυμό)
- Λίγους στήμονες κρόκο Κοζάνης
Προαιρετικά
- 1 κ.σ. βούτυρο
- γιαούρτι για το σερβίρισμα
Eκτέλεση:
Αρχικά σε μία μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, το καρότο και το πράσο. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2 με 3 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε τη σελινόριζα και το λάχανο και σοτάρουμε για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Τέλος, ελέγχουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και τα βότανα, άνηθο και μαϊντανό. Αν θέλουμε προς το τέλος του βρασμού, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για να χυλώσει ωραία. Αφήνουμε το λεμονάτο λαχανόρυζο να σταθεί στην κατσαρόλα για 10 λεπτά σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα, να τραβήξει το ρύζι τα υγρά του φαγητού.
Τip: Το λαχανόρυζο είναι μια κλασσική εκδοχή συνταγής για λαχανικά με ρύζι. Προαιρετικά, μπορείτε να φτιάξετε και με κιμά. Σοτάρετε 300 γραµ κιμά πριν από τα λαχανικά και συνεχίστε κανονικά την εκτέλεση όπως σας εξηγώ.
Πηγή: argiro.gr
Δείτε επίσης: