Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κρεατόσουπα με οσομπούκο

Φαγητό για βροχερές μέρες

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τον ζωμό

  •  1 κιλό μοσχαρίσια ελιά, σε μέτρια κομμάτια
  •  1 φέτα οσομπούκο (χοντρή φέτα από μοσχαρίσιο κότσι), πάχους 3 εκ. και βάρους 400 γρ. περίπου
  •  1 καρότο, καθαρισμένο, ολόκληρο
  •  1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
  •  2 κλωνάρια σέλερι, ολόκληρα
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  •  2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
  •  500 ml λευκό ξηρό κρασί

Για τη σούπα

  •  250 γρ. πατάτες, σε μικρά καρέ
  •  150 γρ. καρότα, σε μικρά καρέ
  •  100 γρ. σέλερι, σε λεπτά φετάκια
  •  100 γρ. κολοκυθάκια, σε μικρά καρέ
  •  100 γρ. μανιτάρια λευκά, χοντροκομμένα
  •  λίγος χυμός λεμονιού
  •  1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ζωμός

  1. Για να φτιάξουμε την κρεατόσουπα με οσομπούκο, μοσχαρίσια ελιά και λαχανικά ξεκινάμε με τον ζωμό και σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια του μοσχαριού, τα καλύπτουμε πολύ καλά με νερό (περίπου 2-21⁄2 λίτρα) και βάζουμε να πάρει βράση, σε δυνατή φωτιά.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε σχολαστικά για σχεδόν 30 λεπτά, για να γίνει όσο γίνεται διαυγής ο ζωμός.
  3. Προσθέτουμε το ολόκληρο καρότο, το κρεμμύδι, το σέλερι, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού, το σκόρδο και το κρασί και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για σχεδόν 3 ώρες, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι τα κρεατικά να μαλακώσουν καλά και να βγάλουν όλο το κολλαγόνο τους.
  4. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα.
  5. Βγάζουμε τα κρεατικά σε πιατέλα.
  6. Μόλις κρυώσουν, ψιλοκόβουμε το ψαχνό.

Σούπα

  1. Σουρώνουμε τον ζωμό σε άλλη, καθαρή κατσαρόλα και τον αφήνουμε να πάρει μία βράση σε μέτρια φωτιά.
  2. Ρίχνουμε τις πατάτες και βράζουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι σχεδόν να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτουμε τα καρότα, μαγειρεύουμε για 3 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρέας, αφήνουμε για 1 λεπτό και τραβάμε από τη φωτιά.
  5. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού κατά βούληση, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο.
  6. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε την κρεατόσουπα με οσομπούκο, μοσχαρίσια ελιά και λαχανικά.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης