Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κουραμπιέδες με συνταγή 80 ετών

Από την ιστορική «Στάνη»

Από το ιστορικό γαλακτοπωλείο της Ομόνοιας εξασφαλίσαμε τη συνταγή για τους απίθανους κουραμπιέδες που φτιάχνουν κάθε χρόνο, εδώ και δεκαετίες.

Υλικά

Βάρος: για περίπου 1.500 γρ.

  •  200 γρ. ζάχαρη άχνη
  •  380 γρ. κρύο βούτυρο γάλακτος, κατά προτίμηση αιγοπρόβειο από βάζο ή μισό μισό με αγελαδινό, όλα σε κομμάτια
  •  10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  •  900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  180 γρ. αμύγδαλα ανάλατα, με τη φλούδα τους, καβουρντισμένα στους 170°C για 6-8 λεπτά, κρύα και χοντροσπασμένα
  •  3/4 φλιτζ. τσαγιού νερό ανακατεμένο με 1/4 φλιτζ. τσαγιού ανθόνερο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τους κουραμπιέδες της «Στάνης», ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  2. Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη μέσα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το βούτυρο και τα χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα.
  3. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι και τα χτυπάμε για πολύ λίγο ακόμα, ίσα να ομογενοποιηθούν.
  4. Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά, για να σκορπίσουν ομοιόμορφα στο μείγμα.
  5. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε πολύ μικρές μπαλίτσες, περίπου σαν ένα ντοματίνι τσέρι.
  6. Τους αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, έτσι ώστε να υπάρχει μια μικρή απόσταση μεταξύ τους, και τους ψήνουμε για περίπου 18 λεπτά.
  7. Ξεφουρνίζουμε, τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους ραντίζουμε ελαφρώς με τα δάχτυλα με το μείγμα νερού-ανθόνερου.
  8. Βάζουμε την επιπλέον άχνη σε ένα βαθύ μπολ. Ρίχνουμε τους κουραμπιέδες στο μπολ, σε δόσεις, και ανακατεύουμε προσεκτικά, για να καλυφθούν με άφθονη άχνη.
  9. Τους τακτοποιούμε ωραία σε πιατέλα και, αν θέλουμε, κοσκινίζουμε από πάνω επιπλέον άχνη.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης