Για τραγανή πετσούλα!
Όχι, δεν είναι άλλο ένα κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες. Αυτό έχει χυμό εσπεριδοειδών, μαραθόσπορο και μουστάρδα, κόλιανδρο και δεντρολίβανο, τραγανή πετσούλα και ζουμερό ψαχνό. Δοκιμάστε το!
Υλικά
Μερίδες: 5-6
- 1 μεγάλο κοτόπουλο ολόκληρο, με την πέτσα του, καψαλισμένο
- χυμός από 3 πορτοκάλια + ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- χυμός από 2 λεμόνια + ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1.500 γρ. πατάτες νέας σοδειάς, καλά πλυμένες, χοντροκομμένες με τη φλούδα τους
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
- 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 1 κουτ. σούπας ξερός κόλιανδρος σε σκόνη
- 1/3 κουτ. γλυκού κοπανισμένος μαραθόσπορος
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κοτόπουλο στη γάστρα με πατάτες, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στη συνέχεια, ανακατεύουμε, σε μπολ, το βούτυρο με το δεντρολίβανο, τον κόλιανδρο, τον μαραθόσπορο και αλατοπίπερο.
- Αλείφουμε καλά το κοτόπουλο μέσα και έξω με το μείγμα.
- Ρίχνουμε στη γάστρα τις πατάτες.
- Έπειτα, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ανακατεύουμε με τον χυμό και τα ξύσματα εσπεριδοειδών και το ελαιόλαδο.
- Τις απλώνουμε ομοιόμορφα, από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο.
- Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Ξεσκεπάζουμε. Δυναμώνουμε τη φωτιά στους 200°C και συνεχίζουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν όμορφο χρώμα.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr








