Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κοτόπουλο φούρνου κλασικό και καλοκαιρινό

Ανάλαφρο για το καλοκαίρι!

Με λίγες ντομάτες σε κομμάτια και μπόλικο βασιλικό, το κλασικό κοτόπουλο φούρνου με πατάτες παίρνει φρεσκάδα καλοκαιρινή και η νοστιμιά ανεβαίνει πολλά επίπεδα!

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  1 κοτόπουλο βάρους περίπου 1.500 γρ., σε 6 κομμάτια
  •  χυμός από 3 πορτοκάλια + ξύσμα από το 1
  •  χυμός από 2 λεμόνια + ξύσμα από το 1
  •  40 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
  •  1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
  •  1.200 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
  •  3 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, σε μέτρια κομμάτια
  •  τα φύλλα από 1 μάτσο βασιλικό (25 γρ.), χοντροκομμένα
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ή πιπέρι καγιέν)

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο φούρνου κλασικό και καλοκαιρινό χτυπάμε στον πολυκόφτη τους χυμούς, τα ξύσματα, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να γίνουν μια λεία, πυκνή σάλτσα.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου, τα περιχύνουμε με 3-4 κουτ. σούπας από τη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας, κάνοντας ελαφρό μασάζ.
  3. Αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  5. Σε ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  6. Σκεπάζουμε καλά το ταψί με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  7. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 40 λεπτά.
  8. Βγάζουμε το ταψί, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και τακτοποιούμε ανάμεσα στις πατάτες τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  9. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και τις απλώνουμε κι αυτές στο ταψί.
  10. Φουρνίζουμε ξανά και ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να ροδίσουν ωραία οι πατάτες και το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του.
  11. Σερβίρουμε το φαγητό αμέσως και συνοδεύουμε με φέτα και φρέσκο ψωμί.

Στο ποτήρι μας : ΧαρμάνιαμεβάσητοΑσύρτικο αλλά και κρητικό Βιδιανό και all time classic Chardonnay.

πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης