Είναι ιδανική για το γιορτινό τραπέζι!
Υλικά
Βάρος: για ταψί 32 εκ.
- 5 έτοιμα χωριάτικα φύλλα για πίτα
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο, βρασμένο
- 400 ml ζωμός κότας
- 800 γρ. πράσα (το λευκό μέρος), σε ροδέλες
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος), σε ροδέλες
- 80 γρ. ρύζι για γεμιστά
- 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 150-200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 130 γρ. βούτυρο πρόβειο (σε συμπαγή, ορθογώνια πλάκα, όπως το αγελαδινό, ή σε ημίρρευστη, σε βαζάκι)
Διαδικασία
Γέμιση
- Για την κοτόπιτα με πράσα και πρόβειο βούτυρο, ξεψαχνίζουμε το βρασμένο κοτόπουλο και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
- Λιώνουμε 50 γρ. από το πρόβειο βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για σχεδόν 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και τόσο ζωμό όσο χρειάζεται για να καλύψει τα υλικά (τα 400 ml είναι αρκετά, αλλιώς συμπληρώνουμε με λίγο καυτό ζωμό ακόμη ή με νερό).
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά.
- Αποσύρουμε, προσθέτουμε το κοτόπουλο, τη φέτα και τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατέυουμε.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λιώνουμε το υπόλοιπο πρόβειο βούτυρο και αλείφουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού 32 εκ.
- Στρώνουμε στο ταψί 3 χωριάτικα φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα, και απλώνουμε πάνω τους τη γέμιση ομοιόμορφα.
- Την καλύπτουμε με τα άλλα 2 φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά.
- Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα για να κλείσουμε τη γέμιση, χαράσσουμε την πίτα και την ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για 55 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.
- Σερβίρουμε την κοτόπιτα με πράσα και πρόβειο βούτυρο ζεστή ή χλιαρή, όχι καυτή
Πηγή:https://www.gastronomos.gr