Κότα γεμιστή με ρύζι, σταφίδες και μπαχαρικά

Forever Woman

Κότα γεμιστή με ρύζι, σταφίδες και μπαχαρικά, υπέροχο φαγητό για εορταστικά δείπνα.

Υλικά 

Για τη γέμιση

  • 1 κοτόπουλο 
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
  • 500 γρ. κολοκύθα κίτρινη σε κομμάτια
  • 1½ φλ. ρύζι νυχάκι
  • 5 στήμονες σαφράν
  • 3 κ.σ. σταφίδες ανάμεικτες
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • ½ πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1/2 φλ. ξηρό κρασί
  • 1½ φλ. ζωμό κότας ζεστό
  • 1 πορτοκάλι (χυμό)
  • 1 λεμόνι χυμό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το τελείωμα

Για τα μπαχαρικά

  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γ. κύμινο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το σαφράν στον ζεστό ζωμό κι αφήνουμε στην άκρη.
  • Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά την κοιλιά της κότας κι αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ετοιμάσουμε το ρύζι.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  • Ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί.
  • Έπειτα ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και ανακατεύουμε να βγάλουν το άρωμα τους.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό κότας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή ένταση για 6-7’.
  • Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε από την εστία.
  • Γεμίζουμε την κότα και το μείγμα κι όσο περισσέψει το βάζουμε σε μικρό ταψί.
  • Δένουμε τα πόδια να συγκρατήσουμε την γέμιση. Αλείφουμε εξωτερικά με λίγο ελαιόλαδο, το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι και το το βάζουμε στο ταψί.
  • Προσθέτουμε την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια και πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
  • Τέλος στίβουμε το λεμόνι και το πορτοκάλι στο ταψί με τα υλικά.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 180 °C για 1 ώρα.
  • Το ταψί στην αρχή θα γεμίσει ζουμάκια αλλά σιγά σιγά θα τα πιει το ρύζι.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά, να ανακτήσει τα υγρά του.
  • Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε

Πηγή: argiro.gr