Κορμός Χριστουγέννων με παντεσπάνι σοκολάτας

Forever Woman

Είναι από τα σοκολατένια γλυκά που μπορείς να φτιάξεις όλο το χρόνο σε κάθε περίσταση. Στο μυαλό όλων μας, ο κορμός Χριστουγέννων είναι ένα γλυκό που πάντα περιμένεις να βρεις στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Υλικά 

Για το παντεσπάνι

  • 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 αυγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 110 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. σοκολάτα 60% λιωμένη
  • 25 γρ. κακάο
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 500 γρ. φρούτα του δάσους
  • 150 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο ή 4 φρούτα (κόκκινα)
  • 2 κ.σ. λικέρ κρέμα

Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα

  • 400 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 200 γρ. σοκολάτα 60% περιεκτικότητα σε κακάο λιωμένη
  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Για το σερβίρισμα

  • 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό
  • άχνη ζάχαρη

Eκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο.
  • Θα ψήσουμε στους 160ºC στον αέρα.
  • Λαδώνουμε ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
  • Στο μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να πυκνώνουν και να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη.
  • Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για 1′-2′ να γυαλίσει το μίγμα .
  • Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολάτα και τέλος κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι με το κακάο.
  • Απαλά αναδιπλώνουμε.
  • Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μίγμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10′-12′ να σταθεροποιηθεί.
  • Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει.

Για τη γέμιση φρούτα δάσους

  • Βάζουμε τα φρούτα, την μαρμελάδα και το βαλσαμικό σε κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει.
  • Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε το λικέρ κρέμα.

Για τη βουτυρόκρεμα

  • Αφήνουμε την κρέμα γάλακτος 30′ εκτός ψυγείου.
  • Χτυπάμε το βούτυρο με το σύρμα στο μίξερ, να αφρατέψει καλά.
  • Προσθέτουμε την κρύα πλέον λιωμένη σοκολάτα.
  • Ανακατεύουμε καλά στο μίξερ να ομογενοποιηθεί.
  • Χτυπάμε χωριστά την κρέμα, ώστε να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
  • Ρίχνουμε τη χτυπημένη κρέμα στη σοκολάτα κι αναδιπλώνουμε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  • Αν η κρέμα μαλακώσει πολύ, τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να μπορούμε να την αλείψουμε.

Μοντάρισμα του κορμού

  • Αλείφουμε την επιφάνεια από το παντεσπάνι με την μαρμελάδα κόκκινων φρούτων.
  • Αλείφουμε μια λεπτή στρώση σοκολατένια βουτυρόκρεμα.
  • Τυλίγουμε τον κορμό σε ρολό με την βοήθεια της λαδόκολλας.
  • Με την ένωση προς τα κάτω τον βάζουμε σε πιατέλα.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια του κορμού με την υπόλοιπη σοκολατένια βουτυρόκρεμα.
  • Με ένα πιρούνι τραβάμε κυματιστές γραμμές στην επιφάνεια να θυμίζει κορμό δέντρου.
  • Παγώνουμε τον κορμό.
  • Σερβίρουμε τον κορμό ολόκληρο στο τραπέζι και μπροστά στους καλεσμένους κόβουμε σε φέτες και γαρνίρουμε με μια κουτάλια κόκκινη μαρμελάδα τα πιάτα.
  • Αχνίζουμε με λίγη άχνη και γραμμές κρέμα μπαλσάμικο.

Πηγή: argiro.gr