Μαρμελάδα σύκο

Forever Woman

Νόστιμη και επίκαιρη!

Μαρμελάδα σύκο με υπέροχη και πρωτότυπη γεύση. Απολαύστε την για πρωινό με φρέσκο ψωμί!

Υλικά 

Για τη μαρμελάδα σύκο

  • 800 γρ. σύκα (φρέσκα)
  • 200 γρ. δαμάσκηνα φρέσκα (ή βανίλιες ή μήλα)
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι (το χυμό του)

Για να αρωματίσουμε (προαιρετικά)

  • Κανέλα
  • Γαρίφαλο
  • Αρμπαρόριζα

Εκτέλεση

  • Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα φρούτα με τη φλούδα τους, αφού τα πλύνουμε σχολαστικά. Διαλέγουμε σύκα ώριμα αλλά όχι λιωμένα.
  • Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσανάκι και στη συνέχεια τα κόβουμε στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλα.
  • Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε στη μέση.
  • Αφαιρούμε το κουκούτσι.
  • Βάζουμε τα φρούτα σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση.
  • Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και τα φυλάμε στο ψυγείο για μία νύχτα.
  • Την επόμενη βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και αφήνουμε τη μαρμελάδα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.
  • Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο.
  • Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν αφήνει μια στρώση στη ράχη της κουτάλας.
  • Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μία ακόμη βράση.
  • Ισομοιράζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα καυτά βάζα.
  • Τα γεμίζουμε μέχρι επάνω.
  • Καλύπτουμε με τα αποστειρωμένα καπάκια τους, σφραγίζουμε και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας.
  • Όταν κρυώσουν τα φυλάμε σε ντουλάπι.
  • Η μαρμελάδα που έρχεται σε επαφή με τον αέρα, αφού δηλαδή ανοιχτεί, φυλάσσεται στο ψυγείο.
  • Αν θέλουμε, μπορούμε να αρωματίσουμε τη μαρμελάδα με γαρίφαλο, κανέλα ή αρμπαρόριζα.
  • Προσωπικά την προτιμώ σκέτη.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε βανίλια ή δαμάσκηνο, η μαρμελάδα παίρνει κόκκινη απόχρωση.
  • Αν βάλουμε μήλο βγαίνει ξανθή.
  • Για 3 βάζα των 500 ml
  • Αναμονή: 1 νύχτα

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε
ακόμα