Κέρασμα για την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς!
Η τσακώνικη κολοκυθόπιτα είναι το κλασικό κέρασμα της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς. Φτιάχνεται με κολοκύθα και φρέσκια μυζήθρα και είναι τόσο νόστιμη που θα τη φτιάχνουμε όλο το χρόνο!
«Η γλυκιά κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα δεν λείπει από το τσακώνικο τραπέζι της Κυριακής της Τυρινής ή Τρανής Αποκριάς. Γενικά στον τόπο μας καλλιεργούμε και καταναλώνουμε την κόκκινη κολοκύθα σε πολλούς συνδυασμούς. Ιδιαίτερα όμως οι κολοκυθόπιτες σε γλυκιά και αλμυρή εκδοχή είναι χαρακτηριστικό έδεσμα των Απόκρεω (εκτός από την κλασική λαχανόπιτα)», εξηγεί η Τσακώνισσα Ελένη Μάνου, που κατέγραψε τη συνταγή. Η πίτα αυτή συνηθίζεται με νωπή, ανάλατη μυζήθρα, κάποιες φορές όμως γίνεται και με ξηρή –είναι θέμα γούστου– ή με ανάμεικτα τα δύο τυριά, ενώ συχνά προστίθεται και γλυκός τραχανάς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πίτα περιχύνεται στο τέλος με μέλι, για την απαραίτητη γλύκα. Ο αριθμός των φύλλων ποικίλλει από 8 έως… 20, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας και τον διαθέσιμο χρόνο της. «Η γιαγιά μου, θυμάμαι, με τις αδελφές της άνοιγαν τουλάχιστον 20 φύλλα και την έφτιαχναν σε ένα τεράστιο μπακιρένιο ταψί που το έστελναν στον φούρνο της γειτονιάς για ψήσιμο και φυσικά προσάρμοζαν τις αναλογίες των υλικών», συμπληρώνει η Ελένη Μάνου.
Υλικά
Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 36-38 εκ.
Για τα φύλλα
- 1.000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 500-700 ml νερό
Για τη γέμιση
- 4 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γλυκιά κολοκύθα
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 φλιτζ. τσαγιού καρύδια, ψιλοτριμμένα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 500 γρ. νωπή, ανάλατη μυζήθρα, κομματιασμένη με το πιρούνι
- 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- άφθονο μέλι καλής ποιότητας, για το σερβίρισμα
- μπόλικο ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων (ή ελαιόλαδο ανάμεικτο με λίγο λιωμένο βούτυρο γάλακτος αιγοπρόβειο, για το άρωμα)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη γλυκιά κολοκυθόπιτα με μυζήθρα, περιχυμένη με μέλι, από την Τσακωνιά, πρώτα καθαρίζουμε και τρίβουμε την κολοκύθα.
- Τη βάζουμε σε σουρωτήρι και την αφήνουμε να στραγγίξει για περίπου 1 ώρα.
Φύλλα
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μετρίως σφιχτή, λεία και απαλή.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και την κόβουμε σε 8 ίσα μέρη, τα οποία πλάθουμε σε ισάριθμες μπάλες.
- Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 20 λεπτά.
Γέμιση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα καρύδια, την κανέλα και το γαρίφαλο.
- Στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας την τριμμένη κολοκύθα τη βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τη μυζήθρα και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τις μπάλες ζύμης σε ισάριθμα φύλλα με διάμετρο περίπου 8 εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού.
- Λαδώνουμε καλά το ταψί και στρώνουμε εκεί το ένα φύλλο.
- Το λαδώνουμε και το πασπαλίζουμε με 2 κουτ. σούπας από το μείγμα καρυδιού.
- Το σκεπάζουμε με δεύτερο λαδωμένο φύλλο και σκορπίζουμε πάνω του λίγο από το μείγμα της κολοκύθας.
- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, στρώνοντας τα φύλλα ένα ένα, λαδώνοντάς τα και σκορπίζοντας στο καθένα εναλλάξ μία το καρύδι και μία το μείγμα της κολοκύθας, δηλαδή στο ένα φύλλο βάζουμε καρύδι, στο επόμενο κολοκύθα κ.ο.κ.
- Στο προτελευταίο φύλλο βάζουμε καρύδι και τελειώνουμε με το τελευταίο φύλλο, το οποίο αλείφουμε γενναιόδωρα με ελαιόλαδο.
- Χαράσσουμε βαθιά την πίτα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να καραμελώσει ελαφρά η επιφάνειά της.
- Την ξεφουρνίζουμε και όσο είναι ακόμη καυτή, την περιχύνουμε με άφθονο μέλι, ώστε να απορροφηθεί, ιδιαίτερα στις χαρακιές.
- Αφήνουμε την κολοκυθόπιτα να κρυώσει πριν σερβίρουμε.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr