Πεντανόστιμοι!
Τα κολοκυθάκια τα τρίβουμε μαζί με τους ανθούς για αυτούς τους κεφτέδες που νοστιμίζουν με ανθότυρο, κεφαλοτύρι και μυρωδικά, ψήνονται στον φούρνο και είναι σούπερ ελαφριοί – έχουν μόλις 47 Kcal o ένας!
Όπως μας λέει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος, τα «ταπεινά» κολοκυθάκια αποτελούν εξαιρετική πηγή χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ενώ περιέχουν βιταμίνες C, Α, Κ, φυλλικό (ή φολικό) οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχουν τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεοξανθίνη, γνωστά για τα οφέλη τους στην όραση και ιδιαίτερα στην προστασία που παρέχουν έναντι της σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Ο συνδυασμός με το τυρί ενισχύει το πιάτο με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, εξισορροπώντας τον γλυκαιμικό δείκτη της συνταγής.
Υλικά
Κομμάτια: 20 περίπου
- 1 κιλό κολοκυθάκια, με τους ανθούς
- 1 κοκκινόφλουδο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
- 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ανάμεικτα ψιλοκομμένα μυρωδικά (δυόσμος, άνηθος, βασιλικός)
- 1 αυγό + 1 ασπράδι αυγού
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο
- 80 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 1 φλιτζ. τσαγιού καλαμποκάλευρο, για το πανάρισμα
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε τους κολοκυθοκεφτέδες με ανθότυρο τρίβουμε τα κολοκυθάκια από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά.
- Τα στύβουμε καλά με τις φούχτες μας και στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια καθαρή, λεπτή βαμβακερή πετσέτα.
- Τη στρίβουμε σαν πουγκί, στύβοντας καλά τα κολοκυθάκια. Τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ.
- Ψιλοκόβουμε τους ανθούς και τους προσθέτουμε στο μπολ.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ξερό και φρέσκα, το μείγμα μυρωδικών, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα αυγά και το ασπράδι και ανακατεύουμε ξανά.
- Τέλος, ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
- Το μείγμα πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό και να πλάθεται.
- Αν όχι, το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο, για να σφίξει λίγο – αποφεύγουμε να προσθέσουμε κι άλλο αλεύρι, γιατί θα μειώσουμε τη νοστιμιά του.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.
- Πλάθουμε περίπου 20 κεφτέδες στρογγυλούς, βάρους 40-50 γρ. ο καθένας, και τους πιέζουμε ελαφρώς για να πλατύνουν λίγο.
- Τους περνάμε ελάχιστα από το καλαμποκάλευρο και τινάζουμε όσο γίνεται, για να φύγει η περίσσεια.
- Τους αραδιάζουμε στο ταψί και με προσοχή τούς αλείφουμε με πινέλο με λίγο ελαιόλαδο.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε τους κεφτέδες για 15 λεπτά.
- Τους γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, αλείφουμε ξανά με λίγο λάδι και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Τους σερβίρουμε ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.
πηγή:https://www.gastronomos.gr