Τα σουφλέ έχουν τη φήμη των απρόβλεπτων δημιουργημάτων, δεν είναι όμως δύσκολο να φτιαχτούν.
Είναι γευστικά και συμπληρώνουν πολύ ωραία ένα γεύμα. Υπάρχουν πολλά είδη σουφλέ εμείς θέλουμε να σας προτείνουμε το σουφλέ κολοκυθάκια. Δεν είναι δύσκολο θα σας αποζημιώσει το αποτέλεσμα!
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωµένο
- 1 ½ κουτ. σούπας φρυγανιά τριµµένη
- 350 γρ. κολοκυθάκια, σε λεπτές φέτες
- 125 ml γάλα
- 30 γρ. βούτυρο
- 30 γρ. απλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 85 γρ. ψιλοτριµµένο τυρί Gruyère (ή γραβιέρα γλυκιά) ή παρµεζάνα
- 3 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα
- 4 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κολοκυθάκια σουφλέ, αρχικά αλείφουµε µε το λιωµένο βούτυρο µια φόρµα για σουφλέ χωρητικότητας 1,5 λίτρου.
- Στη συνέχεια, πασπαλίζουµε µε την τριµµένη φρυγανιά, έτσι ώστε να καλύψουµε τον πυθµένα και τα τοιχώµατα του σκεύους. Τινάζουµε για να αφαιρέσουµε το περιττό.
- Σε µια κατσαρόλα µε αλατισµένο νερό που κοχλάζει βράζουµε τα κολοκυθάκια για 6-8 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν.
- Στραγγίζουµε τα κολοκυθάκια και τα µεταφέρουµε σε έναν πολυκόφτη.
- Προσθέτουµε το γάλα και λίγο αλάτι και τα χτυπάµε µέχρι το µείγµα να γίνει οµοιόµορφο.
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι).
- Λιώνουµε το βούτυρο σε µια κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά.
- Προσθέτουµε, ανακατεύοντας, το αλεύρι ώστε να φτιάξουµε µια σάλτσα «ρου» (roux = αλεύρι µε βούτυρο, η βάση της µπεσαµέλ).
- Μαγειρεύουµε ανακατεύοντας για 3 λεπτά, χωρίς να αφήσουµε να πάρει χρώµα.
- Προσθέτουµε τον πουρέ από τα κολοκυθάκια, ανακατεύοντας, µέχρι να οµογενοποιηθεί το µείγµα, σιγοβράζουµε για 3 λεπτά και αποσύρουµε από τη φωτιά.
- Αδειάζουµε το µείγµα σε ένα µπολ.
- Προσθέτουµε το τυρί και τα φρέσκα κρεµµυδάκια και αλατοπιπερώνουµε. Ανακατεύουµε πολύ καλά.
- Προσθέτουµε τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουµε µέχρι να οµογενοποιηθεί το µείγµα.
- Χτυπάµε τα ασπράδια των αυγών στο µίξερ µε το φτερό µέχρι να γίνουν µαρέγκα (σχετικά σφιχτή).
- Αδειάζουµε µε την κουτάλα το ένα τέταρτο της µαρέγκας στο µείγµα µε τα κολοκυθάκια και το ενσωµατώνουµε γρήγορα αλλά απαλά, ώστε να αραιώσει το µείγµα. Ακολουθούµε την ίδια διαδικασία και µε την υπόλοιπη.
- Αδειάζουµε το µείγµα στη φόρµα για σουφλέ.
- Ψήνουµε για 45 λεπτά ή µέχρι το σουφλέ να φουσκώσει καλά και να ταλαντεύεται ελαφρώς όταν το αγγίζουµε. Ελέγχουµε µε ένα λεπτό µαχαίρι κάνοντας ένα άνοιγµα στο πλάι του σουφλέ – το µαχαίρι πρέπει να βγει είτε καθαρό είτε απλώς «νοτισµένο».
- Σερβίρουµε, τα κολοκυθάκια σουφλέ, αµέσως.
Πηγή: www.gastronomos.gr