Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο, το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό με όλα τα μυστικά.
Τα κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο είναι μία παραδοσιακή συνταγή με όλα τα μυστικά της.
Υλικά
Για τα κολοκυθάκια
- 8 χοντρά κολοκύθια (ή 8 στρογγυλά)
- 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
- 3 κ.σ. κονιάκ
- 2 καρότα (τριμμένα)
- 2 πατάτες (κομμένες κυδωνάτες)
- 2 καρότα (σε κομμάτια)
- 1/2 ματσ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1/2 ματσ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
- Λίγο δυόσμο (προαιρετικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Λίγα κλων. μαιντανό
- Λίγα κλων. άνηθο
- Για το απλό αυγολέμονο
- 2 αυγά
- 2 λεμόνια (χυμό)
Για την κρέμα αυγολέμονο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 500 γρ. ζωμό από τα κολοκυθάκια (2 φλ.)
- 1 λεμόνι χυμό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
- 1-2 κρόκους αυγού
Εκτέλεση
- Τα στρογγυλά κολοκυθάκια γίνονται καλύτερα γεμιστά.
- Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι.
- Αφαιρούμε μία φέτα από πάνω που θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι για τα κολοκυθάκια.
- Με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκυθάκια ή με το κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε.
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3΄- 4΄.
- Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια (την ψιλοκομμένη σάρκα), τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄- 3΄.
- Τέλος, ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε 1 φλ. νερό να χυλώσει η γέμιση.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκυθάκια μέχρι τα 3/4 του ύψους τους.
- Σκεπάζουμε με τη φέτα-καπάκι.
- Τοποθετούμε όρθια τα κολοκύθια σε κατσαρόλα και μπήγουμε ενδιάμεσα πατάτες κομμένες κυδωνάτες και τα καρότα κομμένα σε κομμάτια.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους και τοποθετούμε δεμένα σε ματσάκι τα κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σκάσει το ρύζι.
Αυγολέμονο
- Σβήνουμε τη φωτιά.
- Χτυπάμε τα ασπράδια με σύρμα, προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας και λίγο-λίγο το λεμόνι.
- Αραιώνουμε το αυγολέμονο με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα και περιχύνουμε το φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια.
- Αν θέλετε το αυγολέμονο να γίνει σαν κρέμα, βάλτε 1 κουταλιά κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού.
- Διαλύστε το με σύρμα, προσθέστε το στο αυγό και κάντε κανονικά το αυγολέμονο.
- Περιχύστε το φαγητό και αφήστε τη σάλτσα αυγολέμονο σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει μαζί με τα κολοκυθάκια.
Κρέμα αυγολέμονο
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
- Ψήνουμε το ρου σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να δέσει η κρέμα ανακατεύοντας με σύρμα.
- Προσθέτουμε 1 κρόκο αυγού κι ανακατεύουμε.
- Στύβουμε το λεμόνι πασπαλίζουμε με άνηθο ψιλοκομμένο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια σε πιατέλα και περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα.
Πηγή: argiro.gr