Κοκτέιλ καρπούζι ή αλλιώς Summer Tonic
Summer Tonic! Ένα δροσερό και αρωματικό κοκτέιλ με φρέσκο καρπούζι και βότκα αρωματισμένη με φράουλες, raspberries και φύλλα βασιλικού.
Υλικά
Για την αρωματισμένη vodka
- 1 μπουκάλι vodka
- μια χούφτα raspberries
- μια χούφτα φράουλες
- 10 φύλλα βασιλικού
- Για τον χυμό καρπούζι και το shrub καρπουζιού
- 1/2 καρπούζι
- ξίδι από λευκό κρασί (ή μηλόξυδο ή ξύδι από ρύζι)
- λευκή ζάχαρη
Κοκτέιλ καρπούζι
- 40 ml αρωματισμένη vodka
- 20 ml λικέρ λίτσι
- 20 ml χυμό καρπουζιού
- 30-35 ml shrub καρπουζιού
- 30 ml cherry blossom tonic (ή απλό τόνικ
- ή σόδα
- ή pink grapefruit soda)
Για το γαρνίρισμα
- μια αλατισμένη φέτα καρπούζι
- ένα πλατύ φύλλο βασιλικού
Εκτέλεση
“Summer Tonic”, μία συνταγή για κοκτέιλ καρπούζι, δροσιστική και φανταστική!
Η αλκοολική βάση για αυτό το κοκτέιλ είναι η vodka, την οποία έχουμε αρωματίσει με raspberries, φράουλες και φύλλα βασιλικού. Περιέχει επίσης λικέρ λίτσι, shrub από φρέσκο καρπούζι, φρέσκο χυμό καρπουζιού και τόνικ αρωματισμένο με άνθη κερασιάς. Αναλυτικά θα τα δούμε όλα παρακάτω για να το φτιάξετε και εσείς εύκολα στο σπίτι.
Για την αρωματισμένη vodka
- Σε ένα αποστειρωμένο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς βάζουμε τη vodka, τα raspberries, τις φράουλες κομμένες στη μέση, καθαρισμένες από τα κοτσάνια τους και τα φύλλα βασιλικού.
- Το αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος για τρεις με τέσσερις μέρες.
- Ανακινούμε καθημερινά.
- Την τέταρτη ημέρα το ανοίγουμε, σουρώνουμε και το αποθηκεύουμε σε ένα καθαρό αποστειρωμένο μπουκάλι ή δοχείο μέσα στο ψυγείο.
Shrub
- Περνάμε από έναν αποχυμωτή χωρίς να ασκούμε ιδιαίτερη πίεση μισό καρπούζι καθαρισμένο από τις φλούδες του.
- Αν δεν έχουμε αποχυμωτή μπορούμε να βάλουμε το καρπούζι στο μπλέντερ, αφού πρώτα αφαιρέσουμε πολύ προσεκτικά όλα τα κουκούτσια.
- Σουρώνουμε καλά το χυμό που προκύπτει από το καρπούζι και κρατάμε τα 20 ml από τον χυμό στην άκρη για να τον προσθέσουμε αργότερα στο κοκτέιλ.
- Μετράμε πόσα ml έχουμε από τον υπόλοιπο χυμό και προσθέτουμε άλλο τόσο ξίδι από λευκό κρασί (ή μηλόξυδο ή ξύδι από ρύζι). Υπολογίζοντας κατά όγκο προσθέτουμε σε αυτό το μείγμα λευκή ζάχαρη. Θέλουμε δηλαδή 1 μέρος χυμό από καρπούζι με 1 μέρος ξίδι και 3/4 περίπου λευκή ζάχαρη. Υπολογίστε εύκολα με μια κούπα εάν δεν έχετε ογκομετρητή, οπότε έχουμε μια κούπα χυμό καρπούζι, μια κούπα ξίδι από λευκό κρασί και 3/4 της κούπας λευκή ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και σουρώνουμε ακόμα μια φορά το μείγμα.
- Το shrub καρπουζιού συντηρείται σε αποστειρωμένο δοχείο στο ψυγείο για περίπου 3 εβδομάδες με ένα μήνα.
Kοκτέιλ καρπούζι
- Σε ένα μεγάλο ποτήρι τύπου φούσκα (balloon) βάζουμε όλα τα συστατικά του κοκτέιλ εκτός από το τόνικ.
- Προσθέτουμε κανονικό πάγο και ανακατεύουμε για περίπου 15 δευτερόλεπτα.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε λίγο ακόμα πάγο και απογεμίζουμε με το τόνικ.
- Αν δε βρούμε cherry blossom tonic (τόνικ αρωματισμένο με άνθη κερασιού), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλό τόνικ, ή σόδα, ή pink grapefruit soda.
- Ανακατεύουμε πολύ ελαφρά για 3 με 4 δευτερόλεπτα.
- Γαρνίρουμε το κοκτέιλ καρπούζι με μια ωραία φέτα καρπουζιού που έχουμε αλατίσει ελαφρώς, και ένα όμορφο φυλλαράκι βασιλικού!
*Το λικέρ λίτσι (lychee) και το cherry blossom tonic μπορείτε να τα προμηθευτείτε από οποιαδήποτε μεγάλη κάβα.
Ευχαριστούμε τον Bartender Γιάννη Κορυζή για αυτή την υπέροχη συνταγή.
Πηγή:argiro.gr