Μια ξεχωριστή γεύση
Όλη η άνοιξη σε έναν μυρωδάτο ψευτοκεφτέ. Καρότο, αρακάς, μάραθος, δυόσμος και φρέσκα κρεμμυδάκια ανακατεύονται με αλεύρι και μπίρα για έναν απολαυστικό τηγανητό κεφτέ, τραγανό εξωτερικά και ζουμερό στο εσωτερικό του.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού (κοφτό) μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγμένος και ξεπαγωμένος
- 200 γρ. καρότο, χοντροτριμμένο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/3 μάτσο φρέσκος μάραθος, ψιλοκομμένος
- τα φύλλα από 5-6 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 250 ml μπίρα της αρεσκείας μας
- 1/3 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν, (ή όσο μας αρέσει)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + μπόλικο ακόμα για το τηγάνισμα
- λίγη ξερή μυζήθρα (για το πασπάλισμα)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ανοιξιάτικους κεφτέδες λαχανικών, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα τηγάνι, τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε τον αρακά με το καρότο, το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και λίγο αλάτι, για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Αδειάζουμε το όλον σε μπολ. Ρίχνουμε το καγιέν, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Προσθέτουμε τον μάραθο, τον δυόσμο, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε σταδιακά την μπίρα και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας πυκνός χυλός.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά (1 γεμάτη κουτ. σούπας για κάθε ψευτοκεφτέ) από τον χυλό και τηγανίζουμε σε δόσεις για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανοί εξωτερικά.
- Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν το περιττό λάδι. Τους βάζουμε σε πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε με λίγη ξερή μυζήθρα και σερβίρουμε, αν θέλουμε, μαζί με πράσινη σαλάτα και γιαούρτι πρόβειο.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr