Γιατί μειώνεται
Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της ανεμελιάς – ήλιος, θάλασσα, διακοπές, βόλτες και δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Όμως, αυτή η υπέροχη εποχή συνοδεύεται και από ορισμένες «παγίδες» για την υγεία του οργανισμού μας, και μια από τις πιο σημαντικές, αλλά συχνά παραγνωρισμένες, είναι η μείωση του κολλαγόνου.
Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα μας. Αποτελεί βασικό συστατικό του δέρματος, των τενόντων, των οστών, των αρθρώσεων, των μαλλιών και των νυχιών. Ωστόσο, το καλοκαίρι, η παραγωγή του επηρεάζεται αρνητικά λόγω εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων.
Γιατί μειώνεται το κολλαγόνο το καλοκαίρι;
- Έκθεση στον ήλιο: Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) καταστρέφει τις ίνες του κολλαγόνου και ενισχύει τη διαδικασία της φωτογήρανσης.
- Αφυδάτωση: Η απώλεια υγρών λόγω ιδρώτα, θάλασσας και ζέστης μειώνει την υγρασία του δέρματος και επιβαρύνει τη συνοχή των κυττάρων.
- Οξειδωτικό στρες: Η αυξημένη έκθεση σε ακτινοβολία και ρύπους δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, που αποδομούν το κολλαγόνο.
Πώς να καταλάβεις ότι μειώνεται το κολλαγόνο σου
- Ρυτίδες και απώλεια ελαστικότητας
Το δέρμα δείχνει πιο “κουρασμένο”, με πιο έντονες γραμμές, ιδιαίτερα μετά από έκθεση στον ήλιο. - Ξηρότητα και τραχιά υφή στην επιδερμίδα
Η επιδερμίδα γίνεται θαμπή, χάνει τη σφριγηλότητά της και εμφανίζει σημάδια αφυδάτωσης. - Εύθραυστα μαλλιά
Οι τρίχες γίνονται λεπτές και σπάνε εύκολα, ειδικά μετά από επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ήλιο, αλάτι ή χλώριο. - Νύχια που ξεφλουδίζουν
Η έλλειψη κολλαγόνου μειώνει τη δομική αντοχή των νυχιών. - Δυσκαμψία ή πόνοι στις αρθρώσεις
Το κολλαγόνο λιπαίνει και προστατεύει τις αρθρώσεις. Η έλλειψή του προκαλεί «τρίξιμο», δυσφορία ή ακόμα και φλεγμονές.
Τρόποι φυσικής ενίσχυσης του κολλαγόνου
Αν και η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται φυσιολογικά με την ηλικία, υπάρχουν πρακτικοί τρόποι να την υποστηρίξεις, ειδικά το καλοκαίρι:
Διατροφή πλούσια σε κολλαγόνο ή προδρόμους του
- Ζωμοί από κόκαλα (bone broth): Φυσική πηγή κολλαγόνου και αμινοξέων.
- Λιπαρά ψάρια: Περιέχουν ω-3 λιπαρά που ενισχύουν την ελαστικότητα του δέρματος.
- Αυγά (κυρίως ο κρόκος): Πλούσια σε προλίνη, ένα βασικό αμινοξύ για την παραγωγή κολλαγόνου.
- Κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα: Πηγή βιταμίνης C, απαραίτητης για τη σύνθεση κολλαγόνου.
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Περιέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που προστατεύουν τις ίνες κολλαγόνου.
Ενυδάτωση
Πίνε άφθονο νερό (ιδανικά 2+ λίτρα την ημέρα) για να διατηρείς τα κύτταρα ενυδατωμένα και να υποστηρίζεις τη δομή του δέρματος.
Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο
Χρησιμοποίησε αντηλιακό καθημερινά, ακόμα και στην πόλη. Προτίμησε σκιερά μέρη τις ώρες αιχμής και κάλυπτε το δέρμα σου.
Περιορισμός καπνίσματος και αλκοόλ
Οι τοξίνες που δημιουργούνται επηρεάζουν αρνητικά την κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα για να παράγει κολλαγόνο
Το καλοκαίρι είναι υπέροχο, αλλά και απαιτητικό για το σώμα μας. Το κολλαγόνο, αν και «αόρατο», είναι καθοριστικό για την υγεία και την ομορφιά μας. Ενισχύοντάς το φυσικά, μπορείς να προλάβεις δυσάρεστα συμπτώματα και να διατηρήσεις τη ζωντάνια του οργανισμού σου σε βάθος χρόνου.
Φωτογραφία:https://www.freepik.com








