Ηπειρώτικη τραχανόπιτα

Forever Woman

Ηπειρώτικη τραχανόπιτα με χωριάτικο φύλλο, ξινό τραχανά και φέτα.

Η Ήπειρος με τη μεγάλη της ιστορία και τις παραδοσιακές της γεύσεις, είναι η πατρίδα της πίτας. Αν αγαπάτε τη γαστρονομική μας παράδοση και θέλετε να ακολουθήσετε την παράδοση, φτιάξτε Ηπειρώτικη τραχανόπιτα.

Υλικά 

  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 1 λίτρο γάλα
  • 5 αυγά
  • 200 γρ. γαλοτύρι Ηπείρου
  • 300 γρ. τραχανάς ξινός ή ντόπιο πέτουρο
  • 300 γρ. φέτα ντόπια ή κατσικίσιο τυρί
  • Αλάτι

Eκτέλεση

  • Bράζουμε πρώτα το γάλα σε κατσαρόλα
  • Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουτάλα.
  • Αφού βράσει ο τραχανάς, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο, την τριμμένη φέτα και το γαλοτύρι Ηπείρου.
  • Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι αφού δοκιμάσουμε, γιατί τα τυριά έχουν ήδη αρκετό αλάτι.
  • Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά και τα προσθέτουμε στη γέμιση.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Σε ρηχό ταψί για πίτα στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα, και αδειάζουμε τη γέμιση.
  • Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα.
  • Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα.
  • Χαράζουμε ελαφρώς την επιφάνεια των φύλλων και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.
  • Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από το ταψί.
Η Ήπειρος με τη μεγάλη της ιστορία και τις παραδοσιακές της γεύσεις, είναι η πατρίδα της πίτας.

Η παραδοσιακή ηπειρώτικη τυρόπιτα με τραχανά, είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές και πιο ιδιαίτερες πίτες. Η χρήση του τραχανά σε μια πίτα σήμερα φαίνεται περίεργη αλλά τα παλιότερα χρόνια, η κάθε νοικοκυρά της Ηπείρου έφτιαχνε κάθε χρόνο τραχανά.

Έτσι το καλοκαίρι όπου το γάλα ήταν άφθονο, «απλώνανε» τραχανά, γλυκό ή αλμυρό για να τον έχουνε στη διάθεσή τους όλο το χρόνο.

Πηγή: argiro.gr