Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ιαπωνία: Πολιτικός πρότεινε αφαίρεση μήτρας για γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά και είναι άνω των 30.

Και όμως αναφέρθηκε..

Ναι, μετά ζήτησε «συγγνώμη» για την εθνική αναταραχή που προκάλεσε και προσπάθησε να ανακαλέσει τις δηλώσεις του

Θα μπορούσε να είναι κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά όχι, είναι η πραγματικότητα. Πριν μερικές ημέρες Ιάπωνας πολιτικός είπε πως προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά γεννήσεων στη χώρα, θα πρέπει να απαγορευτεί στις γυναίκες άνω των 25 ετών να παντρεύονται, ενώ οι γυναίκες άνω των 30 θα πρέπει να υποβάλλονται σε αφαίρεση μήτρας. Ναι, μετά ζήτησε «συγγνώμη» για την εθνική αναταραχή που προκάλεσε και προσπάθησε να ανακαλέσει τις δηλώσεις του, ισχυριζόμενος ότι προορίζονταν για μια «ιστορία επιστημονικής φαντασίας» και όχι για μια σοβαρή πολιτική πρόταση. Ο ίδιος, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την Ιαπωνική κοινωνία λόγω των ακροδεξιών απόψεών του.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε πριν κάποιες εβδομάδες, ο Ναόκι Χιακούτα, του Συντηρητικού Κόμματος, μίλησε για το παγκοσμίως γνωστό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία και υποστήριξε τα εξής: Ότι οι κοινωνικές αλλαγές, όπως η απαγόρευση στις γυναίκες άνω των 18 ετών να φοιτούν στο πανεπιστήμιο (για να επικεντρωθούν στην τεκνοποίηση) και στις γυναίκες άνω των 25 ετών να παντρεύονται, καθώς και η αφαίρεση της μήτρας των γυναικών άνω των 30 ετών, θα μπορούσαν να αυξήσουν το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα.

Λίγες ημέρες αργότερα, σε ομιλία του στις δημαρχιακές εκλογές της Ναγκόγια την περασμένη Κυριακή, ο Χιακούτα εξέφρασε τη λύπη του για τα λόγια του. «Θα τα ανακαλέσω και θα ζητήσω συγγνώμη καθώς υπήρχαν άνθρωποι που τα βρήκαν δυσάρεστα», είπε. Αργότερα εκείνη την ημέρα, έκανε μια δημοσίευση στο X εξιστορώντας πώς «βιάστηκε» από τον Τύπο μετά την ομιλία του. Όπως είπε, οι ερωτήσεις που του τέθηκαν σχετικά με την πρόσφατη διαμάχη του τον έκαναν να συνειδητοποιήσει ότι το πλαίσιο γύρω από τα σχόλιά του δεν ήταν ευρέως γνωστό. Προφανώς, η συγγνώμη του δεν κατάφερε να καταπνίξει τη θύελλα επικρίσεων που ακολούθησε.

Τα σχόλια του καταδικάστηκαν από διάφορες προσωπικότητες στην Ιαπωνία, μεταξύ άλλων από τη βιομηχανία του θεάματος. Η ηθοποιός Τομόκο Μαρίγια χαρακτήρισε το Συντηρητικό Κόμμα «εκτός ελέγχου», ενώ η Τσιζούρου Χιγκάσι επισήμανε ότι η μείωση των γεννήσεων συνδέεται περισσότερο με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως ζητήματα απασχόλησης και εισοδήματος, παρά με τις αναπαραγωγικές επιλογές των γυναικών. Από την πλευρά της, η Σούμι Καβακάμι, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Yamanashi Gakuin και συγγραφέας καταδίκασε τα σχόλια ως «κάλεσμα στη βία κατά των γυναικών». Η ίδια σημείωσε ότι ο εξευτελιστικός πολιτικός διάλογος στην Ιαπωνία έχει αρχίσει να ακολουθεί τις τάσεις που παρατηρούνται στις ΗΠΑ μετά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2015.

Πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης