Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η μόλυνση του νερού απειλεί την Ευρώπη: Τοξικές ουσίες, χημικά συστατικά και μικροπλαστικά ανιχνεύονται στο 77% των υδάτων

Από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, τα νερό στην Ευρώπη απειλείται κυρίως από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Μόνο το ένα τρίτο των επιφανειακών υδάτων στην Ευρώπη, είναι σε καλή οικολογική κατάσταση, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος να σημειώνει πως το νερό στις ευρωπαϊκές χώρες απειλούν τη σχετική ασφάλεια της Ηπείρου. Η ρύπανση, η υποβάθμιση των οικοτόπων, η κλιματική αλλαγή, καθώς και η υπερβολική χρήση των πόρων γλυκού νερού επιβαρύνουν την Ευρώπη.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα και όσον αφορά στη «χημική υγεία» των επιφανειακών υδάτων, τα στοιχεία δείχνουν πως στο 29% η κατάσταση είναι «καλή», έναντι 77% για τον υδροφόρο ορίζοντα, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού, το οποίο και καταναλώνεται στην Ευρώπη. Η «καλή» χημική υγεία, σημαίνει ότι το νερό είναι απαλλαγμένο από υπερβολική ρύπανση από χημικά συστατικά και τοξικές ουσίες, όπως PFAS και μικροπλαστικά.

Στον αντίποδα, τα υπόγεια ύδατα της Ευρώπης ήταν σε καλύτερη υγεία από τα επιφανειακά ύδατά της, με το 91% να έχει τουλάχιστον καλή ποσοτική κατάσταση και το 77% να έχει καλή χημική κατάσταση. Και στις δύο μετρήσεις, η ποιότητα των υπόγειων υδάτων είχε βελτιωθεί μόνο κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 2015. Για να καταλήξει σε αυτά τα αποτελέσματα, ο Οργανισμός ανέλυσε 120.000 επιφανειακά υδάτινα σώματα και 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχών υπόγειων υδάτων σε 19 χώρες της Ε.Ε. και τη Νορβηγία.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, τα νερό στην Ευρώπη απειλείται κυρίως από την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως η καύση άνθρακα και οι εκπομπές αερίων από τα αυτοκίνητα. Ωστόσο, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί και η γεωργική βιομηχανία, τα απορρίμματα της οποίας μολύνουν το έδαφος.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού, Λίνα Ιλα-Μονόνεν, τόνισε πως «πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αποκαταστήσουμε την υγεία των πολύτιμων ποταμών, λιμνών, παράκτιων υδάτων και να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο ζωτικός πόρος θα είναι ανθεκτικός και ασφαλής για τις επόμενες γενιές».

πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης