Ποιος είναι ο χρυσός σκόρερ του Ολυμπιακού. Η ιστορία του Ελ Κααμπί.
«Έχουμε φέρει μερικές αλυσίδες και λουκέτα για τον Ελ Κααμπί»· ο Βιτζέντζο Ιταλιανό, προπονητής της Φιορεντίνα, περιέγραψε γλαφυρά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε κάποιος να σταματήσει τον Μαροκινό επιθετικό του Ολυμπιακού πριν τον τελικό του Conference League. Μάταια.
Είμαστε στο 115ο λεπτό, οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν μείνει χωρίς νύχια από το άγχος τους όταν βλέπουν τον Ντοντό, δεξί μπακ της Φιορεντίνα, να κυνηγάει ακόμη μία επίθεση για τους «βιόλα». Ο Κίνι διώχνει την μπάλα, καταλήγει στον Ελ Κααμπί που την ανοίγει αριστερά στον Όρτα, η σέντρα με το εξωτερικό καταλήγει στο κεφάλι του Μαροκινού στράικερ, γκολ, θρίαμβος και όλη η Ελλάδα «φλέγεται».
Μία απλή αντεπίθεση ήταν αρκετή για να σπάσει την άμυνα της Φιορεντίνα, που είχε πέσει ολόκληρη πάνω στον Ελ Κααμπί. Ωστόσο, ο δαιμόνιος παίκτης του Ολυμπιακού κατάφερε να «τρυπήσει» και με το 11ο του γκολ σε τελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης να ξεπεράσει σε τέρματα μερικά από τα μεγαλύτερα «τέρατα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Καρίμ Μπενζεμά.
Η σύγκριση με τους GOATs του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι κάπως άδικη. Όχι για το όποιο επίπεδο και την υποτίμηση του Conference League, αλλά για τον ίδιο τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί που κατάφερε με μία κεφαλιά να χαρίσει τη μεγαλύτερη στιγμή στον ελληνικό, διασυλλογικό αθλητισμό.
Η ιστορία «δικαίωσε» τον Μαροκινό ποδοσφαιριστή, και όχι με όρους δικαιοσύνης. O Ελ Κααμπί ήταν ο «Αχιλλέας» του Βάσκου στρατηγού του Ολυμπιακού, Μεντιλίμπαρ, και η ποδοσφαιρική του αξία «εκτοξεύτηκε» μετά τις μεγάλες εμφανίσεις, εντός και εκτός έδρας, με την Άστον Βίλα.
Ο επιθετικός από το Μαρόκο ήρθε στον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι και τον συνόδευε ο τίτλος του ανθρώπου που ήταν κοντά με τα δίχτυα. Η καριέρα του σε ομάδες του Μαρόκου, της Κίνας, της Τουρκίας και του Κατάρ σίγουρα δεν προμήνυαν ένα μεγάλο όνομα, αλλά κανείς δεν απέκλεισε την έφεση που είχε απέναντι στους αντίπαλους τερματοφύλακες.
Από τα φτωχά χρόνια, στον σεισμό της Τουρκίας και στη μεγάλη διάκριση
Η ζωή για τον Ελ Κααμπί, για ακόμη ένα παιδί από την Αφρική δυστυχώς δεν ήταν εύκολη. Παράγοντες, όπως η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, το αποικιοκρατικό παρελθόν είχαν καθορίσει ήδη το μέλλον του ποδοσφαιριστή από το Μαρόκο.
Δεν το έβαλε κάτω όμως. Ως νέος εργάστηκε ως ξυλουργός και οικοδόμος για να βοηθήσει τον πατέρα του και να βγάλουν τα προς το ζην. «Έμαθα ότι μόνο με σκληρή δουλειά μπορεί κανείς να φτάσει στην επιτυχία» είχε πει εμφανώς συγκινημένος σε προηγούμενη συνέντευξή του για τα όσα έζησε πιο μικρός στο Μαρόκο, απ’ όπου ξεκίνησε τη «χρυσή καριέρα» του.
Ο Ελ Κααμπί πήρε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στην πατρίδα του σε ηλικία 23 ετών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο επιθετικός δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσε να ζήσει από το ποδόσφαιρο, καθώς ποτέ δεν «έλαβε» την ανάλογη εκπαίδευση όπως αρκετοί παίκτες της γενιάς του.
Ο 31χρονος επιθετικός ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα στην Καζαμπλάνκα, πριν ενταχθεί σε ομάδα δεύτερης κατηγορίας το 2016. Ένα χρόνο αργότερα, μετακόμισε στην Μπερκάν, στην κορυφαία κατηγορία του Μαρόκου και η έφεσή του με το γκολ τού χάρισε μία κλήση στην εθνική ομάδα για το Πρωτάθλημα Αφρικανικών Εθνών το 2018.
Ωστόσο, μετά τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ του 2018, ο Ελ Κααμπί μετακόμισε στην Κίνα. «Η προσφορά της Χεμπέι ήταν πολύ καλή για να την αρνηθώ. Έχοντας καταγωγή από ταπεινό περιβάλλον, ο Αγιούμπ ήθελε να εξασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της οικογένειάς του» δήλωσε ο Μαροκινός, ειδικός σε θέματα ποδοσφαίρου Χανίφ Μπεν Μπερκάνε.
Από άποψη εξέλιξης καριέρας αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος απόφαση. Έναν χρόνο αργότερα, ο Ελ Κααμπί επέστρεψε στο Μαρόκο και στη Wydad Casablanca. Αυτή ήταν η πρώτη του εμπειρία σε κορυφαίο σύλλογο για τα τοπικά δεδομένα και ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής. Παρά το γεγονός ότι σκόραρε συχνά, επικρίθηκε για τις κραυγαλέες αστοχίες και την ανεπαρκή συμβολή του στο παιχνίδι της ομάδας. Κατηγορήθηκε για την ήττα στον ημιτελικό του Caf Champions League από την Kaizer Chiefs και τελικά αποχώρησε.
Ο ίδιος βελτιώθηκε αρκετά, όταν εντάχθηκε στο δυναμικό της Χατάισπορ το καλοκαίρι του 2021 και έγινε τοπικό είδωλο, σημειώνοντας 26 γκολ σε 53 αγώνες της τουρκικής Super Lig.
Ο καταστροφικός σεισμός τον Φεβρουάριο του 2023, που κατέστρεψε την πόλη και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και στον Κρίστιαν Ατσού και πολλών αξιωματούχων του συλλόγου, έβαλε ένα σκληρό τέλος στην καριέρα του στο τουρκικό ποδόσφαιρο.
Το Μαρόκο είχε ταρακουνηθεί από ισχυρή δόνηση τον Σεπτέμβριο και ο Ελ Κααμπί βοήθησε στη συγκέντρωση χρημάτων για τους επιζώντες.
Μέχρι τότε δεν αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό, ο οποίος τον απέκτησε το καλοκαίρι για να αντικαταστήσει τον Σεντρίκ Μπακαμπού. Δύσκολο έργο, αλλά ο Ελ Κααμπί ανταποκρίθηκε με το παραπάνω, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες.
Αρχικά, οι οπαδοί δεν ενθουσιάστηκαν με τον ανώνυμο 30χρονο, ο οποίος δεν θεωρούνταν αρκετά καλός για να μπει στην αποστολή του Μαρόκου για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, αλλά τώρα τον λατρεύουν και φοβούνται να τον χάσουν.