Δεν θα μείνει ούτε κομμάτι!
Η εποχή της κολοκύθας έφτασε και σας έχω τη συνταγή της γιαγιάς μου για την πιο νόστιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα! Δεν θα μείνει ούτε κομμάτι!
Συστατικά
- 450 γρ. φύλλα κρούστας
- 800 γρ. κολοκύθα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. φρυγανιά
- 120 γρ. καρύδια
- 2 κ.σ. σουσάμι
- 50 γρ. σταφίδες
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 250 γρ. μαργαρίνη
- μέλι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Κόβουμε και καθαρίζουμε τις κολοκύθες με ένα μαχαίρι, αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουτάλι και τις τρίβουμε στον τρίφτη.
- Βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα σε ένα σουρωτήρι, πιέζουμε με το χέρι (πάντα με γάντι) να αφαιρέσουμε την υγρασία.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, τα τριμμένα καρύδια, τις σταφίδες, το σουσάμι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά με το χέρι.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί στρόγγυλο, 28 εκ., απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και τα βουτυρώνουμε με μαργαρίνη. Συνεχίζουμε με όλα τα φύλλα εκτός το τελευταίο.
- Απλώνουμε και στρώνουμε τη γέμισή μας στη μέση του ταψιού.
- Σκεπάζουμε εναλλάξ τη γέμιση, με τα φύλλα που εξέχουν του ταψιού, βουτυρώνοντας κάθε φορά με μαργαρίνη.
- Διπλώνουμε το τελευταίο φύλλο στη μέση και το πιέζουμε γύρω γύρω, να καλύψει τα τοιχώματα του ταψιού και βουτυρώνουμε.
- Κόβουμε την πίτα μας σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με σουσάμι, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, για 90′ λεπτά και σερβίρουμε με μέλι.
Σημειώσεις από τον Σεφ
- Αν δε βρούμε φρέσκια κολοκύθα, μπορούμε να βάλουμε πουρέ κολοκύθας σε κονσέρβα.
- Μπορούμε να καθαρίσουμε την κολοκύθα μας και να την βάλουμε στην κατάψυξη.
Πηγή: dimitrismichailidis.com